Kruidenpluktuin

Met wat hulp van de gemeente Oegstgeest onderhoudt MEC Oegstgeest een kruidenpluktuin bij het winkelcentrum Lange Voort. Iedereen mag er voor eigen gebruik kruiden plukken.

Het idee voor deze kruidentuin onstond in 2010. Dat was het Jaar van de Biodiversiteit. Het MEC won toen 500 euro voor een voorstel in de prijsvraag “Wilde Weelde” van de gemeente Leiden, Naturalis en de Milieudienst West-Holland. De tuin werd met hulp van de gemeente en de winkeliersvereniging 2011 en 2012 ingericht. Hij werd op  23 maart 2013 geopend door wethouder Lia de Ridder. Een jaar later was de tuin al zo mooi dat hij werd genomineerd voor de Gouden Zwaluw 2013, georganiseerd door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. In het najaar van 2014 werden voor het eerst bloembollen geplant. Die komen uit de collectie van historische rassen van de heer Jan Piet Tijssen.

In het voorjaar en de zomer wordt door onze vrijwilligers regelmatig onderhoud gepleegd. Als u daaraan mee wilt doen, of als u dan met een van de tuinvrouwen zou willen spreken  vind u vanaf april rechts op deze bladzijde een overzicht van de planning voor de komende periode.

Roos Los-den Hartogh schreef voor de Oegstgeester Courant korte stukjes over een aantal van de kruiden die in de tuin zijn te vinden. Door op de foto hieronder te klikken kunt u de tekst over dat kruid lezen. Een lijst met de beschrijving en vindplaats van alle kruiden vind u hier.