Koriander

Nieuwe oogst

Vorig jaar was de koriander in de kruidentuin niet erg in trek en schoot snel in het zaad, Een deel van dat zaad is spontaan weer opgekomen en er is ook bijgezaaid, waardoor er nu jonge planten en kiemplanten te over staan op twee plaatsen langs de weg. Het mag dus al worden geoogst en als er voorzichtig blad wordt geplukt groeien de planten steviger en voller op. Het blad laat zich niet zo goed bewaren, dus plukken en dezelfde dag eten. De onderste, brede en diep gekartelde bladeren hebben een sterkere smaak dan de hogere ingesneden en fijn geveerde bladen.

De smaak van het blad lijkt op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Sommige mensen vinden het naar zeep smaken en voor hen kan koriander het eten zelfs in kleine hoeveelheden volkomen bederven. Komt u maar eens proberen wat u er van vindt. Er staan nu duidelijke bordjes bij .

Hier en daar staat ook al een plant bijna in bloei. Een waarschuwing, de plant ruikt niet lekker, maar ja dat doet camembert ook niet, over de smaak zegt dat dus niet veel. De hele korianderplant is eetbaar. De blaadjes kun je vlak voor het serveren toevoegen aan soep- rijst of roerbakgerechten. Vooral de combinatie met wortel of pompoen wordt aangeraden.