Ui-achtigen

Vier soorten

Maar dit gaat vooral over bieslook. Er staan zeker al vier soorten look in onze kruidentuin, waarvan bieslook de meest opvallende is. Grote bossen hebben we al gepoot, want meestal worden er ook flinke porties van geplukt. Daarbij bloeien ze ook in hun eerste jaar al mooi paars en dat ziet er meteen vrolijk uit. De bijen houden van de bloemen, dus in de buurt van je aardbeienbed geeft dat extra veel bijen, dus extra aardbeien.

De daslook staat langs de buitenrand, omdat het erg veel behoefte heeft aan schaduw en de plantjes zijn nog te klein om van te plukken. Ze komen uit eigen kweek, want daslook is een wettelijk beschermde plant in Nederland. De knoflook staat ook aan de buitenrand en moet eerst flink groeien voor er geoogst kan worden, dus ook daarvoor geldt, nog even geduld. Evenwijdig aan de knoflook, maar langs het houtsnipperpad staat een soort, die we bij gebrek aan de juiste naam, “knofbieslook”; hebben genoemd. Deze soort heeft platte holle stengels en een witte bloeiwijze die op daslook lijkt en smaakt meer naar knoflook dan naar ui. Ook deze plantjes zijn nog klein. Daarom nu de bieslook.

Bieslook

Look is het oude Nederlandse woord voor ui en biezen zijn planten met ronde holle bladen, die heeft de bieslook ook, vandaar dus de naam. Het is waarschijnlijk wel het makkelijkste kruid dat er is in ons land. Het groeit vrijwel overal en de plant is makkelijk te scheuren, omdat hij onder de grond uit talrijke kleine ui-achtige bolletjes bestaat, die je makkelijk weer uitplant. In de vensterbank is hij ook makkelijk . Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan. Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings en doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes en eigenlijk bij alles waar je een licht uiensmaakje aan wil toevoegen. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Dus bieslook pas op het laatst toevoegen aan een gerecht. Gedroogd is er niks aan, maar invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Omdat het er eigenlijk bijna het hele jaar door is, begin ik daar nooit aan.

Bloemen

Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Ze zijn geschikt als garnering van gerechten en kunnen worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten. Bieslook is een plant die zelf vrijwel nooit ziek is en een goede invloed heeft op appelbomen en op wortelen, met het aftreksel van bieslook bestrijdt je meeldauw op komkommer en kruisbes en appelschurft, voor de volkstuinders onder ons. Bieslook werd in de alternatieve geneeskunde geprezen om zijn eetlust opwekkende kwaliteit, ja duh! Alles wat iets lekkerder maakt is eetlustopwekkend, denk ik dan en dat geldt dan voor veel van de planten uit onze Oegstgeester kruidentuin!