Bloemen

Deze keer iets over de bloemen uit de kruidenpluktuin. Goudsbloem, Oost-Indische kers, Kamille en Komkommerkruid staan nu prachtig te bloeien. Alleen al daarom is het leuk om ze tussen de kruiden te hebben. Het fijne van deze planten is dat we ze volgend jaar niet opnieuw hoeven te planten, want ze zaaien zichzelf uit. Natuurlijk kunnen de bloemen geplukt worden om in een vaasje te zetten, maar er zijn meer toepassingen.

Goudsbloem en Oost-Indische Kers

Goudsbloem (Calendula officinalis) houdt van een zonnige plek en is één van de veelzijdigste kruiden. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. De bloemblaadjes kunnen gebruikt worden om een iets scherpere smaak te geven aan rijst, vis en vleessoepen, zachte kaas etc. en zelfs in cakes en zoete broden. Garneer patÈ en fruitsalades met goudsbloemblaadjes. Een andere toepassing is de bloembladen vermengen met vaseline of olijfolie om een zachte handcrème te maken.

kr-bloemen Van de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is ongeveer alles eetbaar, de bloemen, bladen en zaden. De bladen smaken licht peperig en doen denken aan waterkers. De bloemen zijn wat zachter van smaak en staan prachtig in een salade. De bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd en zijn daarmee een smakelijke vervanger van kappertjes. Daarnaast trekt de Oost-Indische kers bladluis en rupsen (van het koolwitje) aan, waardoor deze plant goed gebruikt kan worden om luizen en rupsen weg te houden van andere planten.

Kamillethee

Kamille (Matricaria recutila) groeit over heel Europa in het wild. De plant bloeit vanaf mei en de bloemen hebben een honingachtig geur. Een lekkere thee kun je maken door gelijke hoeveelheden kamillebloemen, lindebloesem en citroenverbena te mengen. Citroenverbena staat ook in de kruidentuin.

Bernagie

Bernagie (Borago officinalis) is een ruw behaarde plant met een duidelijke komkommergeur en wordt daarom ook wel Komkommerkruid genoemd. Ze heeft prachtige blauwe bloemen. De plant wordt druk bezocht door hommels en bijen en levert een heerlijke honing. Zowel de bloemen als het fijngesneden blad kunnen als garnering gebruikt worden op salades of in een vruchtensalade.
Pluk eens wat kruiden en probeer eens één van de toepassingen. Als er goed geplukt wordt groeien de kruiden beter!

Het MEC-Oegstgeest wenst u smakelijk eten.