Peterselie
Soorten
Dat is nou een kruid dat iedereen wel kent, al is het maar van dat obligate stukje peterselie dat vroeger als garnering werkelijk elk mooi schoteltje en huzarensalade sierde en na afloop zielig overbleef. Dat was dan altijd krulpeterselie. Er zijn vijf soorten, maar de krul en de platte zijn de bekendste en die staan in de kruidenpluktuin.
Het is een schermbloemige, net als het fluitekruid, maar je ziet het niet vaak bloeien. Omdat het een tweejarige plant is, maakt hij pas in het tweede jaar bloeistelen en die knijpen we er meestal uit omdat we alleen de blaadjes willen en in het tweede jaar zijn die er al lekker vroeg en zijn ze ook groter. Het eerste jaar moet je een poosje geduld hebben voor je enthousiast gaat oogsten, anders blijft er al gauw niets over, maar dan zijn ze ook het lekkerst. Peterselie moet per bladsteel geknipt, niet geplukt en altijd net wat nodig is en niet meer en van verschillende planten. Als je een plant teveel blad afneemt blijft hij niet groeien.
Combineren
Voor mijn tuin koop ik elk jaar wat jonge planten bij een tuincentrum. Dan hoef ik niet te zaaien (kiemtijd 5 a 8 weken!) en van de planten van vorig jaar heb ik de eerste paar maanden nog volop oogst. Ik zet de plantjes tussen de tomatenplanten, want die vinden dat prettig en groeien dan beter. Ook op rozen heeft peterselie een goede invloed. Meestal laat ik er ook wel eentje in bloei schieten, de bijen zijn er dol op.
Wortel
Ook de wortel van peterselie, een grote dikke witte penwortel, die je de eerste winter, nou ja vanaf oktober, oogst, kan worden gegeten en smaakt een beetje naar een mengsel van bleekselderij en peterselie, zowel rauw als in vleesbouillons. Peterselie bevat veel vitamine A en ijzer.