Lavas (“Maggiplant”)

Lavas

De latijnse naam voor lavas is Levisticum officinale. Er staan een paar exemplaren in onze kruidentuin, meestal is één plant per tuin wel genoeg, want na een poosje worden ze heel groot, tot een meter hoog en als ze gaan bloeien kan daar nog wel een metertje bij komen. Het is een van de weinige kruiden, die van vochtige grond houdt, In een nat jaar geen probleem, maar ons kruidentuintje heeft vrij arme en snel drogende grond, dus is het maar goed dat er meerdere staan.
Elk najaar sterft de plant volledig af, maar elke volgende lente komt ze weer op, hopen we. Het is een schermbloemige met holle stengels, net als fluitekruid, maar dan met gele schermen, die veel bijen aantrekken. De plant is in voor- en najaar makkelijk te scheuren, maar zaaien met vers zaad kan ook.

“Maggiplant”

De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, hoewel het blad geen ingrediënt is van het originele recept van Maggi, is het wel dezelfde etherische olie, die in beiden zit. Omdat de bladeren een duidelijke bouillonsmaak hebben, is het wel een logische bijnaam. U begrijpt het is een ideaal kruid voor de soep, smaakt van zichzelf al wat zoutig en is fijn voor mensen met een zoutloos dieet, als een smaakversterker.

Gebruik

Bijzonder is ook dat het een kruid is dat moet meekoken of stoven en niet pas op het laatste moment toegevoegd worden, zoals veel andere kruiden. Het zijn vooral de bladeren die gebruikt worden in soep, stoofpot, salade of saus. De stengels kunnen als een soort selderij worden gegeten en ook de zaden kunnen gebruikt worden, o.a. in brood.Vroeger werd er op de zaden veel gekauwd, als een snoepje dus, vanwege de lekkere smaak. De zaden kun je goed bewaren, al loopt de kiemkracht snel terug, het blad verliest bij drogen veel van zijn smaak. Het wordt wel gedroogd verkocht vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, het verlicht spijsverteringsproblemen en is vochtafdrijvend en wat lavas in het badwater werkt als een deodorant, waar, volgens een van mijn oudere kruidenboekjes, vooral verliefden baat bij hebben! Prompt vroeg ik me af of verliefden meer baden of alleen maar lekker willen ruiken? Bij zwangerschap niet gebruiken! Deze waarschuwing kwam ik steeds weer tegen en geef ik door.

De plant komt van oorsprong uit Perzië. De Romeinen verspreidden het kruid met hun veroveringstochten door heel Zuid-Europa en monniken wilde het in hun kloostertuinen en zo kwam het naar het noorden. Momenteel is de soort te vinden in heel Europa en Noord-Amerika.