Duizendblad

Onkruid

Duizendblad in de kruidenpluktuin van Oegstgeest Een stukje over duizendblad? Kan je dat eten, dan? Is dat een kruid? Waarom zou je dat in een kruidentuin zetten? Het groeit toch overal? Ja inderdaad, duizendblad kan je overal vinden, maar er zijn weinig mensen die het als iets anders dan onkruid zien. Heel veel mensen kennen het ook niet van naam. Tuinierders kennen vaak wel de gecultiveerde gekleurde variëteiten, die roze, paars en geelbloeiend zijn. De oorspronkelijke witte variëteit is minder indrukwekkend. Vorig jaar hebben we ze allebei, roze en wit, in onze kruidentuin gezet. Of ze ook allebei terugkomen, weten we pas als ze weer gaan bloeien.

Spinazie

En ja inderdaad, je kunt duizendblad eten, de jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt. Ook kunnen ze aan een salade worden toegevoegd. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. Van de stengeltop, voor de bloei, kan ook in soepen laten trekken. De bloem kun je gebruiken als smaakmaker. Nou staat er in onze kruidenpluktuin niet genoeg duizendblad voor spinazie voor geheel Oegstgeest, maar u kunt eens komen kijken hoe het eruit ziet, een stukje proeven en dan zelf de plant gaan verzamelen. Wel goed opletten, sommige schermbloemigen lijken op duizendblad en zijn niet eetbaar of soms zelfs giftig, niet teveel van eten, dus!

Duizendblad groeit overal, vooral op droge, schrale grond en kan goed tegen betreding; met andere woorden als de plant in je tuin op het pad groeit en je loopt er elke dag overheen, blijft hij toch leven. Duizenblad heeft ondergrondse wortelstokken, die een matje kunnen vormen en zo zich door de tuin verspreiden.

Thee

Thee van duizendblad, van bloeiende toppen en jong blad, is lekker en kan ook in combinatie worden gebruikt met munt en kamille, elk in gelijke hoeveelheden, vers, in totaal 50 gram op een liter kokend water. Gewoon duizendblad, Achillea millefolium is dus een vaste plant en de blaadjes zijn zo veerachtig dat een blad wel van duizend blaadjes lijkt te bestaan, vandaar de Nederlandse naam. De Latijnse naam is afgeleid van Achilles, die duizendblad met zijn legers meenam voor de behandeling van krijgswonden.

Wonden

Duizendblad stelpt uitwendige en inwendige bloedingen in de darmen, nieren, neus, longen en baarmoeder. De bladeren kunnen, nadat er op is gekauwd!!, op een wond worden gelegd. Wie er moet kauwen en hoe je vervolgens nieuwe infecties voorkomt, laten we even buiten beschouwing. Ook kan een gekookt extract van de plant worden gebruikt om wonden te verzorgen. Het verse sap van de plant kan in een kompres worden aangebracht op zweren en steenpuisten. Achilles moet het er druk mee gehad hebben! Duizendblad is een heel eiwitrijke plant die in combinatie met Engels raaigras op schrale grond koeien heel goed voedsel biedt, omdat duizendblad dit gras smakelijker en eiwitrijker, maakt. Daar worden de melk en later de koeien (het vlees) dan ook weer lekkerder van!