Papaver
Klaprozen
Het begint er weer vrolijk uit te zien in onze kruidenpluktuin, na de bieslook en de thijm schiet nu ook de papaver in bloei. Papavers of in het Nederlands klaprozen kun je niet eten, ze horen niet bij de kruiden. Maar omdat klaprozen er zo prachtig uitzien en omdat ze waarschijnlijk na een aantal jaar vanzelf zullen verdwijnen worden ze nu gedoogd. Klaprozen verdwijnen uit tuinen omdat het eigenlijk pioniers zijn, die in nieuwe omgewoelde grond gemakkelijk kiemen, maar in rijkere grond en volgeplante tuinen niet genoeg zon krijgen om te kiemen. Er staan meerdere soorten klaprozen, met groen en blauwgroen blad. De papaver met blauwgroen blad is de slaapbol, Papaver somniferum, die met groen blad zijn kweekvormen van Papaver rhoeas en Papaver dubium, de bleke klaproos. Er zijn van deze klaprozen veel varieteiten in de handel, maar ze zaaien zo makkelijk weer uit, dat we niet weten welke varieteiten er groeien. Ze zijn gewoon meegekomen met de planten die we uit eigen voorraad hebben geplant.
De bloemen bloeien maar een dag, dus zijn niet zo geschikt voor de vaas, maar de zaaddozen worden wel vaak gebruikt in boeketten en die kunnen ook heel goed gedroogd worden. Het zaad valt/waait vanzelf uit de dozen als het rijp is omdat dan onder het hoedje openingen ontstaan.
Maanzaad
Uit de klaprozen met blauwgroen blad, de slaapbollen wordt het maanzaad gewonnen en dat blauwzwarte zaad hebben we allemaal wel eens op een broodje gegeten. U kunt het gewoon kopen bij de bakproducten. Het gebruik van maanzaad was al bekend in de oudheid. De Sumeriers kweekten papaver op grote schaal omdat het zaad voor 45% uit olie bestaat. Ook werd toen al brood gebakken met de zaden, die nootachtig smaken.
Opium
De blauwe klaproos is de Papaver somniferum varieteit waaruit opium en codeine kan worden gewonnen, die horen bij de nuttigste medicijnen die we kennen. De andere kleuren zijn minder opiumrijk, maar ze heten niet voor niks slaapbol, in Belgie kregen huilende babies nog wel eens een ¥tut¥, een voorloper van de speen, met papaverzaad, rustgevend!, maar achteraf niet zo verstandig. Maanzaad wordt vooral in brood en cake gebruikt, maar kan ook in de salade. Op het internet staan volop recepten met maanzaad, probeert u maar eens, maar eet niet teveel ineens.