Oregano en marjolein

Verwarring

In onze kruidentuin op de Lange Voort staan ze allebei, zowel de oregano als de marjolein en ze bloeien op dit moment ook allebei. Ze zijn familie van elkaar en verwarring is heel gewoon bij het kopen van deze twee kruidenplanten, die toch voor heel verschillende dingen in het kruidenrek staan. We hebben het nog eens opgezocht. Zowel marjolein als oregano horen in het plantengeslacht met de Latijnse naam Origanum thuis, die in het Nederlands marjoraan heet, dat om de verwarring te vergroten. Ze horen in de familie van de lipbloemen, net als thijm, lavendel en munt. Oros en ganos zijn grieks voor bergvreugd. Dan weet U meteen waar ze oorspronkelijk vandaan komen, de bergen!

Marjolein

Wat in het kruidenrek oregano heet, heet in de tuin wilde marjolein, of Origanum vulgare en wat in het kruidenrek marjolein heet, is in de tuin echte marjolein, of Origanum marjorana. Marjolein kun je ook binnen kweken, ze vraagt vrij rijke grond, oregano wil niet in een pot en kan op armere grond.

De marjolein vindt u in onze tuin op de derde rij achter de goudsbloemen en de thijm, afgewisseld met salie en rozemarijn staan daar zachtgroene planten, de bladeren aan beide zijde grijsviltig behaard, met een lichtrose bloesem, die veel bijen en hommels trekt. Deze plant is half winterhard, dus komend voorjaar moeten we misschien nieuwe kopen of zaaien en waar de stengel de grond raakt maakt ze horizontale wortelstelen. Dat hebben we nog niet echt gezien, de planten zijn nu net groot genoeg om hier en daar te gaan liggen. Dus gaan we ze volgende vrijdag een handje helpen met stengelwortelen. Voor de winter knippen we hem vrij kort af, maar laten dan de zaadknoppen liggen voor de vogels.

Oregano

De oregano staat verder naar achteren tegen de weg aan en bloeit nu rose-paars. Deze plant komt veel verwilderd voor in Zuid-Limburg, is in Nederland zelfs wettelijk beschermd, en is wel winterhard. De hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak van de plant, een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden en in Mexico is het samen met chilipoeder een van de belangrijkste bestanddelen van chili con carne-kruiden. Spaghetti bolognese zou niet bestaan zonder oregano.

We hebben ook een goudbladige variant van de oregano gekregen, die bloeit nog niet, maar staat erg mooi tussen de groene planten.
Van beide kruiden pluk je de jonge stengels als je ze wil drogen. Zodra ze bloeien wordt marjolein minder sterk van smaak, maar in de kruidenazijn staan de bloemen van beiden juist mooi. Van oregano worden ook de bloemen veel gebruikt. .