Kamille
Nieuw groeiseizoen
De kruidenpluktuin komt weer langzaam tot leven. De venkel en het bieslook, de lavas en de tijm, het begint allemaal weer goed te groeien! Vorig groeiseizoen heeft in de Oegstgeester Courant over veel van de ‘gemakkelijke kruiden een verhaaltje gestaan. Dit groeiseizoen worden de wat minder bekende kruiden onder de loupe genomen.
Eerst kamille, want dat kiemt al zeer voorspoedig overal in de tuin. Zelfs zo voorspoedig dat we het op veel plekken wegwieden. Kamille – de echte kamille, er bestaat ook valse – is een pionier, een plant die op onbegroeide grond graag de eerste is. Het is een eenjarige plant, die bloeit van mei tot september met witte lintbloemetjes en gele buisbloempjes in een hoofdje; dit noemen we een composiet, net als de margriet. Kamille wordt ongeveer 30 cm hoog en geurt vrij sterk. Andere namen voor echte kamille zijn zere-ogenbloem, kleine kamille, Duitse kamille, veldkamille en epelijn. De Latijnse naam is Matricaria recutita, de familie van de Asteraceae.
Kamillethee
Het bekendste gebruik van kamille is kamillethee. Daarvoor neem je 2 gram bloempjes op een grote beker (150cc) kokend water. Houdt u niet erg van kamillethee, dan kunt u het ook wat interessanter maken door gelijke hoeveelheden kamillebloem, lindebloesem en citroenmelisseblaadjes te nemen en daar thee van te zetten. Deze thee is heel rustgevend en smakelijker dan alleen kamillethee. In plaats van citroenmelisse kunt u ook citroenverbena gebruiken, dan wordt de smaak niet zo snel te citroenig.
Thee van kamille en rozemarijn is ook lekker en zou moeten helpen bij hoofdpijn. Even rustig zitten met een kopje thee, helpt natuurlijk altijd tegen hoofdpijn of stress. Of het dan de thee, met welke smaak dan ook, of het rustig zitten is, maakt niet zo veel uit.
Het groen van kamille houdt een appelgeur, ook als het gedroogd is. Het wordt vaak gebruikt in geurmelanges en kruidenkussentjes, weer eens wat anders dan lavendel.
Geliefd
De plant is geliefd bij biologische tuinders, omdat een enkele kamilleplant andere planten aromatischer en gezonder houdt. Het is ook een goede plant voor in de compost, daar hij de compostering versnelt. Natuurlijk zijn alle onkruiden fantastisch om te composteren en zo zie je wÈl gewenste kruiden/planten ‘blij’ worden van compost, wanneer zij dit nodig hebben.
De Egyptenaren gebruikten net als de ‘oude’ Grieken al kamille voor allerlei kwalen en ook tegenwoordig wordt het op grote schaal gekweekt voor de etherische oliÎn die het bevat. Kamille vind je eigenlijk overal ook langs de kant van de weg, daar het heel goed tegen betreding kan. Volgens Shakespeare: “Zoals een kamilleweid¥: hoe meer het wordt betreden, des te meer het zich verspreidt. Of dat ook echt waar is… in onze kruidenpluktuin lijkt dat wel het geval.