Bonenkruid

Laat

Eigenlijk is het al een beetje laat in het jaar om over bonenkruid te schrijven: de tuinbonen zijn allemaal geplukt dit jaar, maar er zijn nog verse kapucijners en verse doperwten te koop en natuurlijk zijn er altijd tuinbonen in de diepvries te vinden. Dus toch nog even het bonenkruid Satureja hortensis en Satureja montana, ofwel eenjarig en vast bonenkruid. – De Latijnse naam Satureja komt waarschijnlijk van de sater of satyr, want aan de plant werden liefdesopwekkende krachten toegeschreven in de Romeinse tijd (Satyrs zijn vrolijke en ondeugende boswezens uit de Griekse mythologie, met liefde voor wijn en het verleiden van nimfen).

Eénjarig

Als je verse tuinbonen koopt en er bonenkruid bij vraagt krijg je altijd de eenjarige soort (foto rechts) en meestal ziet die er verlept uit. Zet het even in het water en het trekt weer bij! Het eenjarige kruid kan je prima kweken tussen de tuinbonen, wat handig is want dan oogst je ze met zijn tweeën tegelijk. Een rijtje bonenkruid langs uien is ook heel goed voor de uien. Bonenkruid is dus een moestuinplant met een korte groeitijd van ongeveer vier maanden en de plant wordt niet hoger dan 35 cm.

Meerjarig

De vaste soort is ook handig want als je dan een jaar geen tuinbonen kweekt, maar wel koopt grijp je niet mis. De vaste soort is grover van smaak dan de eenjarige en je gebruikt er dus minder van. Beide planten bezit talrijke, groene, glanzende, lijnvormige blaadjes met een spits puntje, die aan de gave randen met fijne haartjes zijn bezet. Als er niet wordt geoogst verkleurt het blad in de nazomer tot dieppaars. De kleine bloempjes van het bonenkruid zitten weggedoken in de bladoksels. Meestal staan er drie tot zeven bijeen in schijnkransen. De kleurschakering gaat van paarsrood, lichtrood tot witachtig en ze krijgen veel bezoek van bijen.