Stevia, de honingplant

Zoet!

Van de honingplant of het honingkruid, zoals Stevia wordt genoemd staan sinds juli twee planten in onze kruidentuin. Het is een nieuwe aanwinst in tuinen en als je een klein stukje van een blaadje in je mond stopt dan is het “Wauw! Dat is zoet!”. De zoete smaak zit in de stevia bladeren. Een blaadje is naar schatting 30 tot 45 maal zoeter dan suiker of sacharose. Dat blad dankt haar zoete smaak aan de glycosiden. Dit zijn plantaardige stoffen met een suikerachtige component. Naast de verse stevia bladeren zijn gedroogde bladeren en ruw extract te gebruiken als zoetstof.

Herkomst

De Stevia komt in het wild nog voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen BraziliÎ en Paraguay. De plant wordt daar ongeveer 60-90 centimeter hoog en behoort tot dezelfde familie als de zonnebloem en witlof, maar het is een windbestuiver. Dus waar zonnebloemen door bijen en hommels worden bezocht en bestoven, is Stevia afhankelijk van de wind voor bestuiving en de daarop volgende productie van zaad. Eeuwen geleden gebruikten de Guarana indianen de blaadjes van honingkruid al om hun wat bitter smakende matÈ (een soort thee) te zoeten.

Coca-Cola

Japan is in 1977 als eerste land gestart met het gebruik van honingkruidextract in dranken o.a.coca cola en andere voedingsmiddelen. Veertig procent van alle zoetstof, zowel puur als in producten wordt daar van de honingplant gemaakt. Inmiddels veroveren producten gezoet met honingkruidextract de wereld.

Teelt

Honingkruid wordt nog steeds geteeld in Latijns-Amerika, maar er zijn tegenwoordig ook vele honingkruidplantages in Aziatische landen. In China wordt het het meeste geteeld. Het is een vaste plant, maar meestal kweekt men hem als een eenjarige. Hij staat graag warm en vochtig, maar niet met natte voeten. Bij lengende dagen ontwikkelt zich het blad; bij korter wordende dagen gaat de plant bloeien. Onze planten bloeien nog niet. Aangezien ze niet erg winterhard zijn (Zuid-Amerika!) denken we erover om ze vóór de vorst nog maar te stekken, zodat we volgend seizoen geen nieuwe planten hoeven te kopen. Misschien halen we ze ook wel gewoon uit de tuin en laten ze binnen overwinteren.

Natuurlijk willen we ook wel gewoon wat blad drogen en bewaren om als zoetstof te gebruiken, want we hebben er nog geen ervaring mee. Als u een keer een blaadje wil komen proeven bent u welkom, er staat een bordje bij met Stevia en honingplant erop. Het is een volkomen veilige zoetstof, vele malen zoeter dan suiker, die ook nog eens tegen verhitting kan.