Stinzenplanten in het park van Oud-Poelgeest

Stinzenplanten zijn uitheemse bol-, knol- en wortelgewassen die sinds de 16e eeuw rondom kastelen en landhuizen op buitenplaatsen zijn  aangeplant. Ze danken hun naam aan het Friese woord ‘Stins’, wat ‘Stenen Huis’ betekent. Het is lente en de eerste voorjaarsbloeiers steken hun kopjes boven de grond: sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes, krokussen, winterakoniet, daslook, om er maar een paar te noemen. Het is een bonte verzameling vroegbloeiers, die gezien mag worden.

Het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest (MEC) beveelt iedere maand een wandeling aan door de groene randen van Oegstgeest. Deze maand is Oud-Poelgeest aan de beurt.

Kasteel Oud-Poelgeest werd kort na 1300 gebouwd als versterkt huis, gelegen op de geestgronden en omzoomd door poelen. Rond 1640 is het kasteel opgebouwd in de huidige stijl. Het koetshuis en de uivormige torens dateren uit de 19e eeuw. De beroemde arts en botanicus Herman Boerhaave woonde er rond 1725. Hij legde een kruidentuin aan en plantte bijzondere bomen en ook de stinzenplanten aan op het landgoed.

Landgoed Oud Poelgeest is redelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, via de Laan van Oud Poelgeest/Poelgeesterweg.

Helaas kunnen gidsen van het MEC de wandeling niet begeleiden wegens de coronavoorschriften. De volgende wandeling is op 11 april a.s. Het MEC hoopt die  wandeling weer te kunnen begeleiden


 

 

 

Geplaatst op 11 maart 2021