Zondag 13 november 2016: Verslag wandeling door het Bos van Wijckerslooth

 

Op zondag 13 november 2016 heeft een groep van een man (m/v) of veertien en een hond genoten van de MEC-wandeling door het Bos van Wijckerslooth.

De start was om 10:00 uur, er hing veel vocht in de lucht, dat maakte dat boomstammen glommen en de hulstblaadjes en besjes een sprookjesachtig effect gaven. Tijdens deze wandeling liet natuurgids Marijke Burgel-Hollander de mooie plekjes zien. 20161113_105459

Leidraad bij de wandeling was het prachtige boek van Margreet Wesseling ‘Bos van Wijckerslooth te Oegstgeest, biografie van een bos’ dat ongeveer twee jaar geleden is verschenen.

Lex Burgel las een stukje vo20161113_105701or over enkele bijzondere beuken: “Iedereen die jong is geweest in Oegstgeest, heeft geklommen in de indrukwekkende driedelige beuk langs de Rhijngeesterstraatweg. Jan Wolkers beschreef hoe zijn ouders tijdens een zondagse wandeling ‘die prachtige goudgele door God geschapen beuk’ bewonderden. Zijn totale omvang bedraagt 478 cm. Het is echter duidelijk dat hier ooit drie bomen bij elkaar zijn gezet; een boomboeket. In de tijd van Zocher kwam deze manier van planten al voor.”

 

 

De beuk krijgt soms een richel van onderen alsof hij een slobkous draagt, een grappig weetje. Dan lijkt het of de boom een beetje is ingezakt. Hij gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende bodem. De beuk kan goed tegen schaduw, maar nadat om de boom andere planten zijn verwijderd moet de stam beschermd worden tegen direct zonlicht. pb134301Hiervan zien we een voorbeeld in de buurt van Klein Curium, waar gewerkt is aan de waterloop en het een en ander is weggekapt. De beuk is nu ingepakt met doeken om hem te beschermen. Dit is nodig omdat de bast zo dun is, dus de sapstromen zitten vlak onder het oppervlak.

20161113_104548

We zagen een dode berkenstam vol zwammen en een eikhaas verscholen achter een boom met een ruwe stam, de eik. Nu moet u niet denken aan het beestje met de lange oren, maar aan een prachtige bundel paddenstoelen.

We leerden ook dat je bij de keukendeur een vlier kunt planten als je wilt voorkomen dat de vliegen binnenkomen. Verder wees Marijke ons op gangetjes van houtkevers en op de kastanjebladeren met bruine plekken veroorzaakt door de mineermot.

Lex vertelde nog een anekdote over een excursie die hij gedaan had voor een bedrijf, waarbij hij had verteld over drie soorten paddenstoelen. De samenwerkers, de opruimers en de parasieten. Iemand uit de groep had geroepen:” Die drie groepen hebben wij ook”.

pb134313

Voor de paddenstoelen geldt dat de samenwerkers  leven in symbiose met de wortels van loofbomen,  de opruimers leven op dood hout en breken dat af. Terwijl de parasieten killers zijn die zich tegoed doen aan levende bomen. Maar wat voor soort zwam we ook in de kuip hebben het zijn altijd prachtige verschijningen.

Wij hebben in elk geval genoten van een mooi herfstbos, aardige mensen en interessante verhalen. Zo’n MEC-wandeling is echt een aanrader als je van natuur en mensen houdt.

Verslag en foto’s van Mieke Doets

 

Geplaatst op 9 november 2016