Verslag Fietstocht door de Elsgeester Polder, 12 april 2015

Groene Kerkje

Groene Kerkje

Op zondagmorgen 10 uur verzamelden 17 enthousiaste fietsers / -sters met Rianne Meester (verslag ) en Mimi Ruygrok als gidsen, zich bij de Kruidenpluktuin aan De Lange Voort om samen van de lente in de Elsgeesterpolder te gaan genieten.  Een stevige wind, maar een heerlijk zonnetje.
De Kruidenpluktuin, door de Tuinvrouwen van het MEC in 2012 aangelegd, en sindsdien onderhouden en verder ontwikkeld, begroette ons met een aantal kleurige tulpen. De bollen nu, de kruiden later in het jaar. De eerste stop van de fietstocht was bij het Groene Kerkje, een monument uit de negende eeuw. We kwamen daar na het Oegstgeesterkanaal over gestoken te hebben. Vervolgens reden we via het fietstunneltje onder de A44 door en de polder lag voor ons open. Met weilanden (lammetjes), tuinderijen, bollenvelden, een camping, woningen, en ook – ook in dit drukbevolkte West-Nederland – open ruimte.

Blaasjesmos (foto Jelle van Dijk)

Blaasjesmos (foto Jelle van Dijk)

Bij camping Koningshof hielden we stil, omdat Joop Kortselius ons opmerkzaam maakte op de zeldzame vondst van Blaasjesmos. De rozetjes zijn slechts 1 a 2 cm in doorsnee. De naam Gestekeld blaasjesmos verwijst naar de fijne stekeltjes die bij microscopisch onderzoek op de rijpe sporen te zien zijn. Deze soort was tot 2015 slechts op 3 plaatsen in ons land aangetroffen, maar dit voorjaar zijn er een tiental vondsten bijgekomen, allemaal op campings in de duinstreek. Sporen van mossen worden meestal door de wind verspreid, maar de sporen van Blaasjesmos niet. Als de mosplantjes vergaan blijven de sporen in de bodem achter. Een of meer jaren later kunnen er weer nieuwe mosplantjes uit ontstaan. Als er grond aan een caravan blijft plakken, verschijnen de nieuwe mosplantjes soms op een volgende camping.

Molen 'Hoop doet Leven'

Molen ‘Hoop doet Leven’

Daarna verder in noord-oostelijke richting naar de verplaatste molen ‘Hoop doet Leven’ uit het jaar 1783.

Die staat nu nabij de N444 richting Voorhout aan deHaarlemmertrekvaart, maar hij komt van het terrein van veiling Flora. In 1999 is de molen verplaatst, en in zijn nieuwe open ruimte kan hij nu weer voldoende wind vangen. Als je bij de molen bent, zie je hoe de Elsgeesterweg vroeger liep toen de N444 er nog niet was.

Bloeiende hyacinten

Bloeiende hyacinten

Na enkele velden met bloeiende hyacinten kwamen we aan in Het Overbosch. Een historisch, maar bovenal mooi bosgebiedje nabij het centrale kruispunt in Voorhout. Veel bijzondere bomen en planten, alle van een educatief bordje voorzien. Een mooie plek om nog eens terug te komen!
Tot slot huiswaarts, via de Rijnsburgerweg en langs het Oegstgeesterkanaal, onder de tunnel door naar het MEC gebouw aan de andere kant van ons dorp. Een heerlijk kop koffie in de zon rondde deze fijne voorjaarsfietstocht af.

 

Geplaatst op 20 april 2015