24 augustus: Nacht van de Vleermuis met excursie + verslag

Vleermuizen zoeken in de ‘Nacht van de Vleermuis’ op een zomeravond in Oud Poelgeest.

Zaterdagavond 24 augustus kunt u met een gids van het MEC Oegstgeest op zoek gaan naar vleermuizen. Deze excursie vindt plaats in de ‘Nacht van de Vleermuis’; in dit weekend zijn er in het hele land, maar ook in veel andere Europese landen, excursies om aandacht te vragen voor vleermuizen. Nadere informatie hierover kunt u vinden via: www.nachtvandevleermuis.nl.

Vleermuizen zijn bijzondere nachtdieren, die dankzij hun sonar in het donker motten en muggen kunnen vangen zonder ergens tegenaan te vliegen. Met behulp van een batdetector kunnen we ze ‘horen’.

Om 20.00 uur ontvangen wij u met koffie en thee in het MEC-gebouw aan de Oegstgeesterweg 43 (tevens clubgebouw van de ijsclub). Om 20.15 uur geeft de gids een inleiding over vleermuizen aan de hand van een presentatie. Als het donker begint te worden, rond 20.45 uur, wandelen we door Oud Poelgeest en de Leidse Hout om verschillende soorten vleermuizen te spotten. Rond 21.30 uur sluiten wij af.

Opgeven is noodzakelijk in verband met een beperkt aantal zitplaatsen.

U kunt zich opgeven per email: wandeling@mecoegstgeest.nl

Op zaterdag 21 september verzorgt het MEC Oegstgeest een avondvullend programma met onder meer een gegidste avondwandeling. Vanaf oktober organiseert het MEC de wandeling weer op zondagmorgen om 10.00 uur. De eerste najaarswandeling is op zondag 13 oktober. Dan is er een paddenstoelen-speurtocht op Oud Poelgeest gepland.

Kijk voor informatie over het MEC en onze wandelingen op www.mecoegstgeest.nl.

Verslag

Ondanks het regenachtige weer was de Vleermuisavond van het MEC Oegstgeest een succes. De 15 deelnemers, waaronder 4 kinderen, werden met een boeiende presentatie door penningmeester Tom van der Meij over de vleermuis op de hoogte gebracht van verschillende wetenswaardigheden rond deze interessante zoogdiersoort. Zo zendt elke vleermuissoort een eigen sonar-frequentie uit, die waarneembaar is met een bat-detector.
In verband met de regen is ervoor gekozen naar de grote vijver in de Leidse Hout te gaan, waar het dak van de ‘Waterlelie’ de deelnemers droog hield. Er was met de bat-detectors nog veel vleermuis-activiteit te ‘horen’!

Op Facebook zijn de foto’s bij dit verslag te zien.

Tips voor een vleermuis-vriendelijke tuin.

Geplaatst op 19 augustus 2024