Rondje Klinkenbergerplas op 11 februari

Rondje Klinkenbergerplas

Het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest organiseert op zondag 11 februari een rondwandeling met gids om de Klinkenbergerplas. De wandeling start om 10 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Startpunt is bij de fietsenstalling, ter hoogte van de fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart.

De wandeling is gratis, aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel prettig; via wandeling@mecoegstgeest.nl.

Excursies voor publiek

Klinkenbergerplas

In 2014 is een wandelpad rond de plas aangelegd. De gemeente Oegstgeest heeft er een in 2027 en 2018 een aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied gevormd. En in 2019 is er speciaal voor oeverzwaluwen een nestkast geplaatst. In de kast zijn 60 buizen gevuld met aarde, die in het broedseizoen steeds vaker worden gevonden door oeverzwaluwen.

De Klinkenbergerplas werd vroeger ‘De Put van Menten’ genoemd: vanaf de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn er enorme hoeveelheden zand gewonnen. Hiermee zijn de Merenwijk, Schiphollijn, Haaswijk en Morsebel aangelegd. Uiteindelijk ontstond er een plas van 60 hectare met een diepte tot 30 meter. Dit zand, dat in de laatste ijstijd de ondergrond van Nederland vormde en als Doggerland doorliep naar Engeland, zat ongeveer 15 meter onder het veen.

 

Op de plas verblijven ‘wintergasten’, trekvogels die in het hoge noorden (Schotland, IJsland, Scandinavië, Rusland) broeden en met miljoenen overwinteren in Nederland. De smient is een vogel die in koude periodes vaak met duizenden tegelijk op de Klinkenbergerplas gezien wordt. Ook van enkele andere soorten zie je er vaak tientallen of honderden exemplaren.

Tip: neem een verrekijker mee om de vogels op de plas goed te kunnen bekijken.

Geplaatst op 5 februari 2024