Verslag vogelexcursie 12 maart 2023

Ondanks het wat druilerige weer en een fors contrast met de voorafgaande zonnige zaterdag zijn er op deze zondagmorgen zo’n 25 mensen (leeftijden tussen 0 en 80 jaar)naar de excursie gekomen. Gidsen zijn Bernadet en Lex. Bernadet volgt de IVN-natuurgidsenopleiding en de Polders Poelgeest zijn haar adoptieterrein, waar zij samen met drie ander natuurgidsen in opleiding een jaar lang het reilen en zeilen van de natuur volgt. We hebben ook steun van Juul; zij heeft ook een telescoop bij zich net als Bernadet en Lex.  Deelnemers die dat willen, krijgen een zoekkaart met mogelijk te verwachten vogels uitgereikt.

Ben Hoogduin (van de Broekmolen en golfbaan Kagerzoom) en Joop Kortselius (KNNV)  leveren ook hun bijdragen. Zo wijst Ben ons op een waterral en vertelt Joop over de viltbraam die in ca. 30 jaar vrijwel heel Nederland heeft gekoloniseerd.

Waren er op zaterdag zo’n 200 grutto’s (waaronder ook IJslandse) vandaag leken we te beginnen met nul, tot bleek dat achter een van de vele grauwe ganzen toch een grutto schuil ging. Even later werden er al meer grutto’s gehoord, maar het maximum bleef deze excursie steken op negen.

Een overzicht van de vogels die we zagen vindt u hier.

Een excursie in deze tijd van het jaar verloopt niet in stilte: de vele kokmeeuwen waren luidruchtig aanwezig evenals de grauwe en Canadese ganzen.

Toen we aan de noordkant van de Veerpolder even stil stonden om naar de (inmiddels) negen grutto’s te kijken, vloog een grote groep kokmeeuwen en het groepje grutto’s ineens op. Oorzaak: een overvliegende sperwer. De “opvliegers” nemen in zo’n geval het zekere voor het onzekere.

In de loop van de wandeling werd het droog en liet de zon zich wat aarzelend zien. Tegen 11:30 uur kwamen we bij de Klaas Hennewerf aan, waar Alexander de Vos ons als vanouds warm onthaalde met de houtkachel, koffie, warme chocolademelk en stroopwafels en ons verhaalde over de geschiedenis van de werf, de verschillende scheepstypen, de cyclus van het hout en de achtergronden van ons koningshuis.  Inmiddels hebben heel wat gekapte eiken uit de wijde omgeving hun weg gevonden naar de werf met een tussenstop bij houtzaagmolen de Heesterboom in Leiden.

Tegen 12:30 uur was het einde excursie, we bedanken Alexander voor de gastvrijheid en de verhalen en iedereen gaat weer huiswaarts.

Blijf vooral komen naar de polders, want er komt de komende maanden weer van alles binnen!

Nog meer excursies: kijk op de websites van MEC Oegstgeest, IVN Leidse Regio en Vogelbescherming.

Bezoek ook de website van Topotijdreis om te zien hoe de omgeving is veranderd vanaf 1815.

Lex Burgel

Geplaatst op 13 maart 2023