Wandeling Bos van Bosman: 11 december 2022

Op zondag 11 december 2022 organiseert het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest een gegidste wandeling door het Leidse Bos van Bosman aan de rand van de Vogelwijk, die grenst aan Oegstgeest. Wij starten om 10.00 uur bij de ingang van de Speeltuin aan de Nachtegaallaan (Leiden). De wandeling duurt een tot anderhalf uur en is gratis. Vooraf aanmelden per e-mail via wandeling@mecoegstgeest.nl is zeer gewenst.

Tot aan het jaar 1420 stond op de plek waar nu het Bos van Bosman is het middeleeuwse kasteel Paddenpoel en later, tot 1574, het klooster MariĆ«npoel. Rond 1900 waren er tennisbanen. Het ‘bos’ is vernoemd naar de steenrijke grootindustrieel A.G. Bosman, die het terrein in 1917 kocht. Architect J.W. Hanrath bouwde er het landhuis Nieuweroord en landschapsarchitect Leonard Springer ontwierp de buitenruimte. De voortuin aan de Rijnsburgerweg kreeg een oprijlaan in de vorm van een halve cirkel. De achtertuin aan de Wassenaarseweg werd een wandelbos met vijvers, plantenkassen en een boomgaard.

Na de dood van Bosman in 1958 verkochten de erven de villa en het landgoed aan de gemeente Leiden, die er in 1966 studentenflats en de zusterflat Nieuweroord bouwde. Van het oorspronkelijke bos van 20 hectare bleven er 3 over. De zusterflat heeft in 2021 plaatsgemaakt voor appartementengebouwen, waarbij de oorspronkelijke villa in nieuwe stijl is herbouwd.

In het bospark bloeien in de lente stinzenplanten, maar in deze tijd van het jaar kunnen we ook volop genieten van de natuur. Het gebiedje is rijk aan planten, en heeft een hoge biodiversiteit van bijzondere beuken, eiken en iepen. Een zeldzame libellensoort komt er voor en ook het ijsvogeltje is er af en toe te spotten.

Na 25 jaar is het Bos van Bosman weer aan een opknapbeurt toe. In samenspraak met de buurt werkt de gemeente op dit moment aan een plan om het bospark op te knappen, met respect voor de natuur- en cultuurhistorische waarden.

Het MEC zet in het jaar 2023 zijn traditie voort en organiseert een ochtendwandeling op de tweede zondag van elke maand. Op 8 januari, anders dan de traditie wil, in de middag, met een wandeling door het Bos van Wijckerslooth.

Het gehele wandelschema kunt u vinden op onze website: www.mecoegstgeest.nl.

Geplaatst op 5 december 2022