Zondag 10 april 2022: Stinzenplanten van Oud-Poelgeest

Stinzenplanten zijn uitheemse bol-, knol- en wortelgewassen die sinds de 16e eeuw op buitenplaatsen rondom kastelen en landhuizen werden aangeplant. Ze danken die naam aan het Friese woord ‘Stins’, wat ‘Stenen Huis’ betekent.

Het is lente en de eerste voorjaarsbloeiers steken één voor één hun kopjes boven de grond: sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes, krokussen, winterakoniet, daslook, om er maar een paar te noemen. Het is een bonte verzameling vroegbloeiers, die gezien mag worden.  

Op zondag 10 april is de uitnodiging om de stinzenplanten op het landgoed Oud-Poelgeest te bewonderen.

Kasteel Oud Poelgeest werd kort na 1300 gebouwd als versterkt huis, gelegen op de geestgronden en omzoomd door poelen. Rond 1640 is het kasteel opgebouwd in de huidige stijl. Het koetshuis en de uivormige torens dateren uit de 19e eeuw. De beroemde arts en botanicus Herman Boerhaave woonde er rond 1725. Hij legde een kruidentuin aan en plantte bijzondere bomen en ook de stinsenplanten aan op het landgoed.

De wandeling begint om 10.00 uur bij het clubhuis van het MEC en de IJsclub Oegstgeest aan de Oegstgeesterweg 43. Na afloop van de wandeling, rond 11.30 uur, nodigen wij u daar graag uit voor een kopje koffie of thee. De wandeling is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar wel handig: wandeling@mecoegstgeest.nl.

Landgoed Oud Poelgeest is vrij toegankelijk via een smal bruggetje naast het gebouwtje van de IJsclub Oegstgeest en, ook voor rolstoelgebruikers, via de Laan van Oud Poelgeest/Poelgeesterweg.

De volgende ‘wandeling’ is een door onze gidsen begeleide fietstocht door de Bollenstreek. Schrijf 8 mei alvast in de agenda!

Geplaatst op 6 april 2022