Bladvenkel in de kruidenpluktuin

Eens in de twee weken zijn de vrijwilligers van het MEC op dinsdagmorgen in de kruidentuin. Er wordt dan gewied, gesnoeid, geplant en gepraat met iedereen die langs komt en wat wil weten of wil plukken. Vaak wordt er gevraagd naar dille. Nou is dille, net als peterselie, eenjarig en wil daardoor helaas niet echt groeien op deze arme en vooral bij vlagen zeer droge grond. Wat er wel staat is venkel. Nou heeft venkel wel degelijk een andere smaak dan dille, maar bijvoorbeeld bij visgerechten kan het wel heel goed dille vervangen. Voorzichtig proberen, stop een takje venkel in de vis voor het grilleren,  als de wat anijsachtige smaak niet bevalt, dan moet u toch naar de winkel voor dille. Ook in salades kan het venkelgroen heel lekker zijn. Gewoon wat blad mee naar huis nemen bij het boodschappen doen en met een klein beetje beginnen. Doe het eens bij een omelet of door een pannenkoek.

Venkel heet officieel Foenicum vulgare, foenum is het latijn voor hooi, beetje dezelfde geur en in zuidelijke landen en bijvoorbeeld op de Canarische eilanden vind je overal in de berm venkel, die dus ook in het hooi terecht kwam. Dat is dan niet de knolvenkel maar de bladvenkel. Die staat dus ook in de kruidenpluktuin, twee flinke hoge bossen prachtig lichtgroen fijn gevederd blad. En heel fijn, het komt uit zichzelf elk jaar terug en zaait (iets minder fijn) ook geweldig uit. Wilt u een plantje, kom het gerust vragen. Er staat er altijd nog wel eentje die bij het wieden over het hoofd is gezien. De vrijwilligers van het MEC zoeken er graag eentje voor u op.

Ook is er twee jaar terug een bruine variant aangeplant, die het matig doet en waar nooit van geplukt wordt omdat er dan niks van over blijft, maar het donkere kant is prachtig. In de tuincentra heet hij bronsbladig of Foeniculum vulgare purpurea.

Binnenkort gaat de venkel ook weer bloeien met goudgele schermen en trekt dan massa´s lieveheersbeestjes aan en bijen in alle soorten en zweefvliegen en ons eerste jaar zelfs Koninginnepages, want toen vonden we de rupsen van deze vlinder op de planten. Venkel  maakt enorme hoeveelheden zaad. Iedereen mag blad van de groene venkel plukken en later in het jaar het zaad verzamelen (het beste nog  groen, maar droog en bruin kan ook). Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter naar de kerk moesten soms venkelzaad tijdens de kerkdienst, een soort alternatief pepermuntje. Op die manier kun je het ook als middel zien om af te vallen. Als je op het zaad kauwt, heb je minder trek en pak je minder gauw een snack!

Het nut van venkel als schorpioenverdrijvend middel is niet zo zinvol in ons land, maar er wordt  veel thee gezet van venkelzaad. Gewoon omdat het lekker is of omdat het helpt bij buikklachten als diarree, maar dan moet je er wat meer van drinken. En als u het niet wil eten blijft het gewoon staan en is het lichtste en misschien ook wel hoogste groen van de kruidenpluktuin.

De vrijwilligers van het MEC zijn er weer op dinsdagmorgen 28 juni, 12 en 26 juli, van 10 tot half twaalf en als u mee wil helpen bent u ook van harte welkom.

Geplaatst op 2 juli 2016