Win een pakketje Duc van Tol

Deze week wordt het een speurtocht in de Kruidenpluktuin. Er bloeit nu namelijk ergens een klein historisch tulpje, een Duc van Tol. Als u als eerste een foto instuurt van dit tulpje, dan wint u een mengsel van 10 verschillende Duc van Tol tulpjes. Deze tulpjes kunnen in de tuin worden geplant, maar ze zijn ook geschikt om op een potje al heel vroeg in de huiskamer in bloei te worden getrokken. Bij het planten van dit tulpje in de Kruidentuin kreeg ik inspiratie voor het volgende verhaaltje.

De winkeldochter

Even voorstellen, mijn ‘winkeldochter’. Haar naam is ‘Violet’. Ze is uit een voornaam oud geslacht en ze ligt als sinds juli van dit jaar bij me te wachten. Af en toe werd ze op beurzen en markten geaaid of van alle kanten bekeken, maar altijd eindigde ze weer, helemaal alleen, in de voorraad. Sneu hè?

Een paar dagen geleden hoorde ik haar zachtjes snikken toen ik langs de schappen liep en nam een besluit. Geen enkel bolletje blijft hier bij ‘Tijssen Historic Bulbs’in de schappen alleen achter! Dus pakte ik haar voorzichtig op, gaf haar een knuffel, maakte voorzichtig haar verpakking los en nam haar mee naar de border, het bloembollenbed.

Geweldig vond ze het! Toen ze heel even de aarde voelde begon haar wortelkrans onmiddellijk te zwellen. Een avontuur waarin ze zich ineens van een heel andere kant liet zien.

Ho ho, even wachten. Je kan niet zomaar aan de slag.Eerst moet je me vertellen wat je wilt worden als je later groot bent. Het antwoord was toch wel een beetje verrassend. Nee ze wilde geen ‘Enkele Late Tulp’ worden en beslist ook geen ‘Parkiettulp’. Ze wist het heel zeker, ze wilde een ‘Duc-van-Tol-tulpje’ worden.

Hoewel ze al heel lang alleen in de schappen had gelegen, besloot ze voorlopig toch nog maar even single door het leven te gaan! Ze fluisterde: “Ik wil graag helemaal alleen, apart van de anderen in de Kruidenpluktuin worden geplant. En liefst ook op een zonige plek”. Stilletjes hoopte ze dat ze dan ook als eerste zou gaan bloeien als de anderen buiten nog in diepe slaap in het bloembollenbed lagen. Misschien dat ze dan eindelijk ook eens zou opvallen.

Duc van Tol Violet’ is geen op zichzelf staand geval. In mijn historische collectie heb ik dertien verschillende Duc van Tol tulpen. De oudste, Duc van Tol ‘Red and Yellow’, wordt rond 1620 voor het eerst beschreven.

Duck van Tol tulp

Met de hand ingekleurde oude prent met verscheidene Duc van Tol tulpen. Deze bladzijde is afkomstig uit een heruitgave uit 1771 van het ‘Theatrum Florae’ van Daniel Rabel; Parijs 1622. Het boek werd vervaardigd in opdracht van Gaston d’Orleans, broer van Louis XIII, die zijn plantencollectie door Daniel Rabel liet afbeelden. Met dank aan www.albion-prints.com die deze afbeelding ter beschikking stelt.

Heeft u een foto van Violet, waarop ik ook duidelijk kan zien dat ze in de Kruidenpluktuin staat, stuur deze dan op naar JanPiet.Tijssen@gmail.com. De eerste inzender kan in het najaar een mengsel van 10 verschillende Duc van Tol tulpjes bij mij afhalen. Over de uitslag geen correspondentie. In een volgende column leest u wie de winnaar is.

Jan-Piet Tijssen, Tijssen Historic Bulbs.

Geplaatst op 15 april 2016