Snoei in de Kruidenpluktuin! Kom wat halen!

 

 

Misschien hebt u het al gezien, al twee keer zijn we, de vrijwilligers van het MEC, een ochtend bezig geweest in de kruidenpluktuin. Eerst zijn de dode resten van allerlei kruiden weggehaald en is er gewied. Nu moet er worden gesnoeid.

Op 19 april gaan we salie, rozemarijn en lavendel opnieuw flink snoeien, dus als u een stekje of gewoon een voorraadje wil van deze kruiden kom dan die dinsdagmorgen tussen 10 en 12 uur vooral langs. De salie en de lavendel moet u meteen in potgrond zetten, als u het zelf wil opkweken, de rozemarijn kan beter eerst in het water tot het worteltjes maakt (een week of twee, drie) en dan geplant worden. En van de drie stekjes slaan meestal wel een of twee aan.

Natuurlijk mag u dan ook een flinke bos aan ons vragen en die thuis zelf drogen, invriezen of vers gebruiken. Drogen kan nog steeds gewoon in bosjes ondersteboven opgehangen op een warme, donkere plek in huis. Wel het makkelijkst met een elastiekje extra om de stelen, want als je het met alleen een touwtje doet vallen tijdens het drogen de dunner wordende takjes gegarandeerd uit je bosje.

Het kan ook in de magnetron. Dat kost vrij veel papier en moeite, maar gaat best goed. Je plukt alle blaadjes af en legt ze naast elkaar op keukenpapier in de magnetron, 10 seconden op ongeveer 700Watt, dan is het papier heel vochtig, dus wissel je dat voor een nieuw papiertje en opnieuw 10 seconden en dat tot de blaadjes gortdroog zijn. Afhankelijk van het soort blaadjes lukt het in twee tot vier keer. Dan droog en donker bewaren. Als je een echte droogmachine hebt is het helemaal super, maar die hebben nog maar heel weinig mensen.

Natuurlijk mag u altijd van de kruiden plukken, maar dan met beleid, dan pluk je een plant niet kaal of superkort want dan houdt de groei op. Dat gebeurt nog al eens als er jonge peterselie is geplant, dan heeft iedereen een portie nodig en is de plant een week later kaal en nog een week later dood. Na de ijsheiligen wordt weer peterselie, selderij en basilicum geplant, maar er wordt een bordje bijgezet met; de eerste twee weken niet plukken, zodat de planten eerst kunnen aanslaan en goed wortelen. Ook lavas wordt bijgeplant op een nieuwe plek, want die wilde vorig jaar maar niet groeien. Tenslotte wordt er ook oude peterselie geplant, planten die vorig jaar voor de oogst bedoeld waren en die nu gaan bloeien, die moet u dus niet plukken, want ze smaakt echt minder als ze bloeit. We hopen dat het daarna uitzaait!

De kruidentuin is in principe bemand/bevrouwd op dinsdagmorgen om de twee weken van 10 tot 12 uur, dus 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei, enzovoort

Wat betreft de bollen: Deze week wordt het een speurtocht in de Kruidenpluktuin. Er bloeit nu namelijk ergens een klein historisch tulpje, een Duc van Tol. Als u als eerste een foto instuurt van dit tulpje, dan wint u een mengsel van 10 verschillende Duc van Tol tulpjes. Deze tulpjes kunnen in de tuin worden geplant, maar ze zijn ook geschikt om op een potje al heel vroeg in de huiskamer in bloei te worden getrokken.

 

Geplaatst op 15 april 2016