Verslag Fietstocht langs Oegstgeester grenzen, 13 juni 2015

Op zaterdagavond 13 juni 2015 hebben 4 enthousiaste Oegstgeestenaren de maandelijkse fietstocht van het MEC gemaakt, dit maal vanuit het gemeentehuis in Oegstgeest, door het BioSciencepark, langs de Rijn naar Vrij Groen in Nieuw Rhijngeest. Een pittig tochtje in de frisse wind.

Endegeest vanaf de Wassenaarseweg

Kasteel Endegeest, gezien vanaf de Wassenaarseweg

Vanaf het gemeentehuis fietsten we over de Endegeesterstraatweg langs kasteel Endegeest en zagen het kasteel in al zijn glorie liggen. Via Curium naar het BioScience park waar we het kasteel vanaf de Wassenaarseweg bewonderden; een prachtig stukje Leiden en Oegstgeest.

Gevlekte orchis

In de berm langs het fietspad door het Bioscience Park: de Gevlekte orchis

 

Doorgaande beweging

Doorlopende beweging, een sculptuur van Frans de Wit, dat uit Oegstgeest verbannen, nu langs de Einsteinweg staat

 

Fietsen door de Leeuwenhoek lijkt saai, maar langs de vele mooie bermen en rustige fietspaden kwamen we via het imposante gebouw van het Hoogheemraadschap Rijnland in het sportpark Morskwartier, waar een prachtig slingerend fietspad met vele bomen en planten ons naar de Haagse Schouwweg bracht. Een onbekend stukje Leiden, ideaal als onderdeel van een fietstocht van Oegstgeest naar Wassenaar of Den Haag.

bermen langs fietspad

De berm langs de Haagse Schouwweg

Langs de Haagse Schouwweg zijn de bermen prachtig, door goed bermbeheer van de gemeente Leiden;

DSC00776

Zes jaar geleden werd hier een wilg op zijn kop in de grond gestoken

ook zagen we een bijzondere wilg. Deze wilg  is vele jaren geleden als kunstwerk op zijn kop in de grond gezet (de grote wortelpartij naar boven), maar heeft zich hierdoor niet van de wijs laten brengen en is weer een stevige wilg geworden, met uiteraard nieuwe wortels de grond in; de natuur is voor geen kleintje vervaard!

Rhijnhof

Buitenplaats Rhijnhof uit 1775, recent mooi gerestaureerd

Bouwlust

Boerderij Bouwlust nu een internaat voor middelbare schoolleerlingen van wie de ouders in het buitenland wonen

Tot slot over de Rhijnhofweg langs de Buitenplaats Rhijnhof en langs boerderij Bouwlust naar de nieuwe woningbouwlocatie Nieuw Rhijngeest,

waar Vrij Groen zijn bijzondere locatie heeft met veel groen, schooltuinen voor basisschool Het Dok en het kerstbomenasiel. Na een kopje koffie terug naar het gemeentehuis van Oegstgeest. Een bijzondere tocht met veel groen zo dicht bij het dorp.

Geplaatst op 21 juni 2015