Uilenballen en muizenissen (verslag)

Deze activiteit werd dit jaar van 26 januari tot en met 3 februari 2015 elf keer gehouden. Vijf scholen deden mee. Op maandag 26 januari om half twee waren we op de Leo Kannerschool in groep 8 van juffrouw Petra van Best.

Nettie van der Meij leidde de les en begon met een inleiding over uilen en hun favoriete voedsel: muizen. Het bleek snel dat verschillende kinderen al veel van dat onderwerp af wisten. Ze konden zelfs best moeilijke vragen beantwoorden, zoals de manier waarop uilen hun prooi vangen. Na een kwartiertje werden de gereedschappen, de zoekkaart waarop alle muizenbotjes zijn getekend en de braakballen uitgedeeld en gingen de leerlingen aan het werk.

Sommigen hadden al vaker uilenballen uitgepluist maar iedereen was nog steeds enthousiast. In iedere braakbal zaten wel botjes, kaakjes en schedeltjes van muizen. In sommige wel van drie of vier prooien. De meeste muizen die we vonden waren spitsmuizen, te herkennen aan de vorm van het gebit en de rode puntjes op de tanden. De tweede soort was de woelmuis. En waarschijnlijk waren de dikkere botten in een van de braakballen van een kleine rat.

Na een half uurtje pluizen kregen alle leerlingen een plakkaart zodat ze hun vondsten konden opplakken om mee naar huis te nemen. Na anderhalf uur werden de spullen opgeruimd de tafels schoongemaakt, de handen gewassen en was deze spannende les weer afgelopen.

 

Geplaatst op 27 januari 2015