Verslag Excursie Endegeest en Bos van Bosman op 14 december 2014.

Dertien personen verzamelden zondag 14 december 2014 om 10 uur bij de speeltuin Vogelwijk aan de Nachtegaallaan op de grens van Leiden en Oegstgeest. De wandeling die daar startte ging naar het park rond Endegeest in Oegstgeest en het Bos van Bosman achter de flat Nieuweroord in Leiden. Marijke Burgel en Marianne Kooijman leidden de excursie. Het thema van deze ‘bijna winterwandeling’ was paddenstoelen. Na een paar dagen regen was het droog, koud en zonnig op deze zondagmorgen. Er lag zelfs een klein laagje ijs op de sloot bij het landje van Bremmer, waar we langsliepen op weg naar Endegeest. Via de Groene Cirkel, de groenten- en bloemenkwekerij van Endegeest, kwamen we in het park waar de oudste bomen dateren van vlak na de Tachtigjarige Oorlog. Dit was ook waar we meeste paddenstoelen zagen, onder andere Meniezwammen, Gele Trilzwammen, Elfenbankjes, Geweizwammen en Tonderzwammen.

Van de oude strandwal, waarop Endegeest en andere oude bebouwing van Oegstgeest ligt, liepen we weer het veen in, rond het landje van Bremmer. In de buurt van het ooievaarsnest graasden tientallen Canadese ganzen en gids Marijke wees ook op het groepje bomen aan de rand van het terrein. Dit is een zogenaamd pestbosje. Daar werden vroeger koeien begraven die gestorven waren aan besmettelijke ziekten, meestal miltvuur.

Het tweede deel van de wandeling begon weer bij de speeltuin, de andere kant op naar het Bos van Bosman. Dit is nu een park van drie hectare. Het is het restant van een landgoed van 20 hectare dat de industrieel A.G. Bosman in 1917 kocht en waar hij de villa Nieuweroord bouwde. Landschapsarchitect Springer ontwierp een wandelpark met vijvers, plantenkassen en een boomgaard. Hiervan bleef weinig over nadat Bosman in 1958 overleed en het terrein verloederde. De villa van Bosman werd vervangen door de 40 meter hoge flat Nieuweroord, waar eerst leerling verpleegkundigen, daarna universiteitsstudenten, daarna asielzoeker en daarna weer studenten werden gehuisvest. Intussen blijft het restant van het landgoed een parkje met een mooie waterpartij, waar zelfs regelmatig een ijsvogel wordt gesignaleerd. Dat was niet het geval tijdens onze wandeling. We genoten we van de laatste restanten van de kleurige herfstbladeren en waren tegen half twaalf weer terug bij de speeltuin.

Geplaatst op 20 december 2014