Verslag winterwandeling rond de Klinkenbergerplas

Op zondag 12 januari 2014 wandelden we met bijna 20 mensen rond de Klinkenbergerplas. Als er in de schaduw niet nog een paar dunne plakjes ijs op de plasjes op het pad hadden gelegen, zou je niet weten dat het winter was. Een prachtige blauwe lucht en een temperatuur die in de loop van de ochtend opliep naar een graad of acht. Rianne Meester vertelde iets over het onstaan van de plassen en Lex en Marijke Burgel lieten ons de vogels zien en horen. Er waren niet echt veel soorten maar de paar duizend Smienten op de plassen zijn best een spectaculair gezicht. Zeker als je deze mooie eendjes en nog wat andere soorten van dichtbij door de telescoop kunt bekijken. Een bijzondere waarneming, die sommigen tegen het einde van de wandeling deden, was de Rosse stekelstaart. Dat is een eendensoort die ontsnapt is uit gevangenschap en zich langzaamaan verspreidt. Verder wezen de gidsen ons op de hazelaar, die in deze eerste weken van het jaar al in bloei staat en gallen zoals de wilgenroosjesgal.

Geplaatst op 24 januari 2014