Ommetjeskaart en Parkenroute en Bomenwandeling

Terug naar overzicht

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Milieu Educatiecentrum Oegstgeest zijn in 2017 negen Oegstgeester Ommetjes beschreven, wandelingen van 0,9 tot 3,9 km. In 2019 voegde Ernst Koningsveld daaraan de acht van Oegstgeest toe: twee routes van acht kilometer door acht parken. Ook de Bomenwandeling die in 2003 is gemaakt door Ed de Bruijne is hier te vinden.

De papieren versie van de kaart, formaat 30×40 cm, is gratis verkrijgbaar op het gemeentehuis van Oegstgeest zo lang de voorraad strekt. U kunt ook een aan u zelf geadresseerde en van een postzegel voorziene envelop sturen naar MEC Oegstgeest, Clinkenburgh 27, 2343 JG, Oegstgeest. Dan wordt de kaart aan u toegezonden.

Het Oegstgeester ommetjesproject is uitgevoerd door Marijke Burgel-Hollander, Huub Hendrix, Marianne Kooijmans en Rianne Meester-Broertjes. De wandelingen op de kaart en de informatie op de website zijn gebaseerd op de maandelijkse publiekswandelingen en fietstochten die elke tweede zondagochtend van de maand (in de zomer op de tweede zaterdagavond) door het Milieu Educatiecentrum van Oegstgeest worden uitgevoerd.  De gemeente Oegstgeest en de Vereniging Oud Oegstgeest steunden het project met informatie en toestemming om illustraties te gebruiken. Het bureau Cartographics uit Hoorn ontwierp de kaart en het informatieblad.

Parkenroute: de acht van Oegstgeest

In april 2019 beschreef Ernst Koningsveld twee wandelingen. Elk van beide begint bij het toegangshek van Oud- Poelgeest, leidt door acht parken in en net buiten Oegstgeest. Als ze worden gekoppeld loop je een achtvorm van 16 kilometer. Hier kunt u een pdf bestand met de beide wandelingen  downloaden.

De A3 kaart bekijken, downloaden en afdrukken

1-HH-Ned-1504-Oegstgeester ommetjes-kaart-vz-v4

Klik op de kaart hierboven om te vergroten.

 

Om de kaart op vol formaat (30×40 cm) af te drukken kunt u hier het linkerdeel apart openen, (downloaden) en afdrukken en hier het rechterdeel. De twee op A4 afgedrukte delen kunt u aan elkaar plakken tot de volledige kaart.

Meer weten? De Canon van Oegstgeest

CanonvanOegtgeestDit geweldige boekje van 136 bladzijden en talloze afbeeldingen werd in 2007 uitgegeven door de Vereniging Oud Oegstgeest. Tijdens uw wandeltochten door en rond het dorp zult u tientallen keren gebouwen, waterwegen, parken, beelden, ruïnes en andere zaken tegenkomen, waarvan de geschiedenis in dit boek wordt beschreven en geïllustreerd. Via deze link kunt u de tekst van het boekje als pdf bestand downloaden.

Het A3 informatieblad bekijken, downloaden en afdrukken

2-HH-Ned-1504-Oegstgeester ommetjes-opmaak-az-v5

Klik op het informatieblad hierboven om te vergroten.

Om het informatieblad op vol formaat (30×40 cm) af te drukken kunt u hier het linkerdeel apart openen, (downloaden) en afdrukken en hier het rechterdeel. De twee op A4 afgedrukte delen kunt u aan elkaar plakken tot het volledige informatieblad.

De bomenwandeling uit 2003

Ed de Bruijne (overleden in december 2019),  vrijwilliger van het eerste uur bij het MEC Oegstgeest, was bioloog, een geweldig plantenkenner en fervent wandelaar. Tijdens wandelingen door  Oegstgeest inventariseerde hij de bomen langs de lanen en in de tuinen en parken van het dorp.

Hij stelde een wandeling samen die in 2003 tijdens de week van Groen Oegstgeest werd gepresenteerd. U kunt de kaart en de beschrijving hier downloaden.

Terug naar overzicht