Natuurgebied Polders Poelgeest

Terug naar overzicht

Twee poldertjes, de Klaas Hennepoelpolder en (een deel van) de Veerpolder vormen dit natuurterrein van het Zuid-Hollands Landschap. Veenweiden werden ondiepe plassen, rietkragen en eilandjes. Vanaf het pad zijn verschillende vogels van dichtbij te zien, zeker als u een verrekijker meeneemt.

Locatie en route

Wandelknooppunten 01 en 02, lengte 2,4 kmNaamloos-3

Het natuurgebied Polders Poelgeest ligt in de gemeente Teylingen en wordt omsloten door  de wijk Poelgeest, de Haarlemmer Trekvaart en de Warmonder Leede en de spoorweg Leiden-Schiphol.

Dit ommetje is niet geschikt voor rolstoelen. Het pad om de twee poldertjes wordt ook nogal drassig als het nat is en er ligt schapen- en ganzenpoep. Doe daarom stevige schoenen of laarzen aan als u er dan gaat wandelen. Met een verrekijker kunt u vogels van dichtbij te bekijken.

Behalve vier zitbanken en een picknicktafel met banken  zijn er geen faciliteiten.

 

Molen 't Poeltje

Molen het Poeltje in de Klaas Hennepoelpolder, natuurgebied Polders Poelgeest

De Klaas Hennepoelmolen

Molen ’t Poeltje, die officieel de Klaas Hennepoelmolen heet, is een rijksmonument en werd in 1789 gebouwd. Hij werkte tot 1925, toen een dieselpomp overnam. De molen raakte in verval tot hij in 2005 en 2006 werd opgeknapt en weer draaivaardig gemaakt. De molen is eigendom van de Rijnlandse Molenstichting en wordt door vrijwilligers onderhouden. Vaak is de molenaar op zondag aanwezig.

 

Meer weten?

Omslag rapport IVN over Polders Poelgeest 2013Vier IVN natuurgidsen in opleiding inventariseerden in 2012 en 2013 geschiedenis, planten, dieren en alles wat ze over de poldertjes te weten konden komen. Hun rapport telt 45 bladzijden. U kunt het rapport hier openen en downloaden

Sinds oktober 2008 telt Hans van Bostelen op zijn minst eenmaal per week de vogels in het natuurgebied. In een zeer leesbaar blog doet hij verslag van die tellingen en andere bijzonderheden.

Op de website Waarneming.nl worden dagelijks nieuwe waarnemingen, vaak met foto’s,  geplaatst, vooral van de vogels die worden gezien.

De historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel heeft een levendige Facebookpagina

Historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel

Tussen de Klaas Hennepoelpolder en de Haarlemmer Trekvaart ligt de Historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel.
Leidenaar Alexander de Vos bouwde hier vanaf 2010 een houtschuur en werfloods zoals die in vroegere eeuwen

Klaas Hennewerf  De werfloods in 2013 Harlemmertrekvaart

De werfloods van de Historische Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel aan de Haarlemmertrekvaart

overal in Holland stonden. De werf werd vrijwel geheel gebouwd met materialen en technieken die enkele honderden jaren geleden werden toegepast. Het doel van de werf is om oude vaartuigen, materialen en scheepswerftechnieken in  stand te houden.

Vogels

Polders Poelgeest grutto's en kieviten in maart

Grutto’s en kieviten, eind februari net terug in Nederland uit het zuiden, in de Veerpolder.

Sinds het natuurgebied in 2007 werd geopend nam het aantal vogelsoorten die er wordt gezien toe tot ongeveer honderd.  Ganzen en eenden zijn het hele jaar aanwezig, honderden grutto’s verblijven er vooral in maart en april en in de zomer zijn er vaak lepelaars te zien.

Het spectaculaire aantal soorten trekt, behalve vaste bezoekers van wie sommigen vrijwel dagelijks hun rondje lopen, vogelaars aan uit de verre omtrek, zeker als er bijzondere soorten  worden gemeld. Regelmatig worden excursies met gidsen georganiseerd door het Zuid-Hollands Landschap, het Milieu Educatiecentrum (MEC) Oegstgeest en IVN en ook zie je er regelmatig schoolkinderen die op excursie zijn. Een zoekkaart met 23 vogels die je er in het voorjaar kunt aantreffen kun je hier downloaden.

Terug naar overzicht