« Terug naar alle lesprojecten

Waterdiertjes

Als het water in de sloot schoon is, kunnen er heel veel verschillende soorten planten en dieren in leven. We gaan met een schepnet en vergrootglas eens kijken wat we allemaal uit het water naar boven kunnen halen: diertjes met drie staarten, kreeftjes met één oog, bloedzuigers, prachtige waterkevers, waterschorpioenen: het leeft er allemaal. Hoe en wat ze eten en hoe ze ademhalen komt ook aan de orde.

Meestal kunnen we de waterdiertjes in sloten op loopafstand van de school vangen. Een les duurt een uur tot 75 minuten.

Na een korte instructie hoe je diertjes vangt, overhevelt naar een bak en kunt bekijken gaan de leerlingen in teams van twee aan het werk. Met een zoekkaart, waarop de meeste diertjes die we in Oegstgeest vangen, staan afgebeeld, en een vergrootglas kunnen ze meestal wel de namen achterhalen. Per tien leerlingen is er ook een aquarium, waarin de mooiste vondsten worden verzameld, zodat iedereen ze kan zien. Ook staat daar een extra sterk vergrootglas. Na ongeveer drie kwartier stoppen we met vangen en krijgt iedereen een opdracht.

Per tien leerlingen is er één MEC begeleider. We verwachten ook dat er één ouder per tien leerlingen beschikbaar is.

Deze activiteit wordt aangeboden op deze datums en beginuren in juni.

Het is onze ervaring dat de leerlingen veel meer plezier in het veldwerk hebben en er meer van opsteken als u ze voorbereidt op het veldwerk. Dat kost de leerlingen ongeveer een half uur en u als docent een uur of zo, inclusief uw eigen voorbereiding.

Via  DEZE LINK  kunt u de volgende vijf bestanden downloaden.

a. Informatie en instructie voor leerkrachten. Dit gaat vooral over practische zaken.

b. Links in naar leuke  videos over waterdiertjes van schooltv.

c en d. Powerpoint waterbeestjes met Informatie voor leerkracht bij Powerpoint waterbeestjes. Onderdeel van deze Powerpoint zijn twee filmpjes over libellen en libellenlarven.

e. Zoekkaart waterbeestjes. Hierop staan 21 waterdiertjes die we regelmatig opvissen in de sloten van Oegstgeest. U hoeft de kaart niet te printen. We hebben tijdens het veldwerk voor iedere leerling een zoekkaart.

Enkele weken voordat het veldwerk plaatsvindt neemt een vertegenwoordiger van MEC Oegstgeest contact op de met de leerkracht om afspraken te bevestigen.