« Terug naar alle lesprojecten

Water- en weidevogels

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter zijn er veel vogels in ons land. Trekken die vogels dan niet weg naar het warme zuiden?

Ja, en nee: in de winter zitten hier veel vogels, ganzen en eenden (onze wintergasten) die ’s zomers in het hoge noorden zitten en daar broeden. Voor hen ligt Nederland in het zuiden. Hier vinden zij voldoende voedsel om de winter door te komen, omdat we hier veel voedselrijk water en grasland hebben. Vooral de water- en weidevogels, zoals ganzen, eenden, kieviten en grutto’s komen naar ons land.  Zij hebben in het voorjaar als eerste een nestje. Terwijl het buiten nog erg koud is, moeten ze de eieren warm zien te houden; hoe doen ze dat?

Nieuwsgierig geworden? Kom dan kijken in ons eigen ‘wetland’: de Klaas Hennepoelpolder en Veerpolder. We hebben zoekkaarten, verrekijkers en zelfs telescopen om alles goed te kunnen zien.

De excursie duurt ongeveer 75 minuten en wordt uitgevoerd in maart op deze datums en begintijden.

 

U kunt hier een  aantal bestanden ophalen om uw leerlingen voor te bereiden op het veldwerk. Onze ervaring is dat de excursie in de Polders Poelgeest veel interessanter wordt als u een uur of zo aan deze voorbreiding besteed. Voor uw leerlingen is vooral de Powerpoint interessant omdat die speciaal over de vogels gaat die in maart in het gebied voorkomen.

De download bevat de volgende bestanden:

a. Informatie en instructie over de excursie voor de leerkracht.

b. Powerpoint over de vogels die in maart in Polders Poelgeest worden gezien.

c. PDF met toelichting op de powerpoint voor leerkrachten.

d. Zoekkaart MEC Oegstgeest van 23 vogels die je in maart in het gebied kunt aantreffen. U hoeft die zoekkaart niet af te drukken: iedere leerling krijgt er een tijdens het veldwerk.

e. Twee artikelen  van Vogelbescherming Nederland: een over Vogels algemeen en een over Weidevogels.