« Terug naar alle lesprojecten

Voedselvaardigheid

Ieder levend wezen, dat geboren is zal door te drinken en te eten groeien. Dus ook jij moet je hele leven genoeg blijven drinken en eten.

Waarom? Om energie te krijgen, om je lichaam te laten groeien, zodat je kunt lopen, spelen, denken en leert om later goed voor je eigen lichaam te zorgen. Weten wat je eet en drinkt is heel belangrijk! Eten en drinken doe je meestal niet alleen, maar samen met anderen, en dat is nog gezellig ook; én eten en drinken is meestal ook lekker, wat weer een plezierig gevoel geeft; een positief gevoel dat belangrijk is voor een goede gezondheid.

Als je jong leert wat je het beste kunt eten en drinken, dan hoef je later ook geen slechte gewoonten af te leren. Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor kinderen n de groei. Daarom gaan we je in deze les vertellen waarop je moet letten. Wat is gezond eten? Wat kunnen we beter niet eten of in ieder geval niet te veel of te vaak. Mogen we ook wel een keer wat lekkers eten?

We gaan met elkaar bespreken, wat bijvoorbeeld suiker, vet of zout precies in je lichaam doen en of je daar te veel of te weinig van kan eten? Of kan het zijn dat jij misschien ziek wordt van bepaald voedsel. Heb je misschien een allergie?

Tijdens de les gaan de leerlingen, opgesplitst in kleinere groepjes na hoeveel zout en suiker we op een dag binnen krijgen. Dat doen we door etiketten op voedingsmiddelen te lezen en in te schatten hoeveel iedereen daar per dag van eet. Op de etiketten zien we ook of er smaak- of kleurstoffen in het voedsel zitten, en leren we of dat goed of slecht is voor je gezondheid. En welke andere belangrijke stoffen er nog meer in eten zitten. We gaan ook met elkaar iets lekkers maken.

Met de app “kies ik gezond” van het Voedingscentrum zoeken leerlingen uit of een product in de “Schijf van Vijf” past. Om dat te kunnen is het nodig dat de school over een aantal Chromebooks of iPads beschikt, waarop tevoren de App van het Voedingscentrum is gedownload.

De les duurt ongeveer 75 minuten en wordt in overleg in een grotere ruimte van de school uitgevoerd. De activiteit vindt plaats eind januari en begin februari op deze datums en begintijden.

 

 

 

Als voorbereiding krijgt de docent vooraf documentatie in een voorbereidingsles. Daarbij putten wij uit het landelijk lesprogramma www.smaaklessen.nl. Ook de website Voedingscentrum.nl heeft veel meteriaal beschiokbar over gezond en lekker eten.