« Terug naar alle lesprojecten

Tuinvogels in de winter

Met de leerlingen willen we de volgende vragen beantwoorden: Welke vogels ken je? Welke vogels kun je in de tuin of rond de school verwachten? Wat eten ze? Welke geluiden maken ze? Hoe komen ze de winter door? We nemen een korte PowerPoint mee, een paar opgezette vogels en wat knuffelvogels die echte geluiden kunnen maken. Alle leerlingen krijgen een eigen plaat met de meest voorkomende tuinvogels, zodat ze thuis ook kunnen meetellen met de Nationale Vogeltelling in het laatste weekend van januari.

Het is leuk om na het lesje met de kinderen naar buiten te gaan om vogels rond de school te spotten. De les kan eventueel nog voortgezet worden door pinda’s en rozijnen te rijgen voor de vogels om thuis op te hangen.

De les duurt ongeveer een uur, waarvan een half uur in de klas en een half uur buiten. De data waarop deze activiteit wordt gehouden vindt door hier te klikken.

Op de website van Vogelbescherming Nederland staat veel informatie op de pagina van de Tuinvogeltelling.

Een erg goede en ook leuke en leerzame voorbereiding voor de leerkracht is een (heel) korte online cursus over tuinvogels van IVN. Via deze link kunt u die openen. De cursus geeft ook tips en links naar (gratis) zoekplaten.