De meeste basisschoolleerlingen in de bovenbouw hebben wel een mobieltje waarmee ze ook foto’s maken. En sommigen hebben daarnaast ook nog een fototoestel of kunnen dit van hun ouders lenen.
Het doel van deze les is te oefenen hoe je mooie(re) natuurfoto’s kunt maken. Het gaat daarbij niet om ingewikkelde technische zaken, maar vooral hoe door goed te kijken en op een paar belangrijke zaken te letten je foto’s veel spannender worden.
Na een korte inleiding in het IJsclub/MEC-gebouwtje, gaan de leerlingen in groepjes van twee of drie foto’s maken in het park bij Oud-Poelgeest. Met wat geluk staan daar in oktober en november paddenstoelen en zijn er natuurlijk bladeren met herfstkleuren. Na een half uur kiezen ze hun beste foto’s en sturen die door. Die worden in het MEC-gebouwtje op een groot scherm getoond en kunnen door iedereen en door een of meer ervaren fotografen van commentaar worden voorzien.
Van 14 januari tot 24 februari 2024 werden 20 mooie foto’s uit de productie van 31 voorgaande lessen tentoongesteld in de bibliotheek van Oegstgeest. Ze waren vergroot tot 30 x40 cm, mooi ingelijst en voorzien van informatie over maker(s) en het onderwerp dat was vastgelegd. Via deze link kunt u ze bekijken.
De lessen worden uitgevoerd in november op deze datums en begintijden
U kunt hier een Powerpoint ophalen een Powerpoint ophalen die u kunt gebruiken voor de voorbereiding van uw leerlingen. Die Powerpoint geeft wat adviezen om betere (natuur)foto’s te maken, vooral in de vorm van voorbeelden van slechtere en betere foto’s naast elkaar. Het is onze ervaring dat leerlingen die twintig minuten of zo hieraan hebben besteed sneller tot goede resultaten komen dan groepen waar dit niet gebeurde.
U moet zelf wat meer tijd besteden om, voorafgaand aan de vertoning aan de leerlingen, de opmerkingen bij de verschillende voorbeelden door te nemen. Meer dan een half uur kost u dat niet.