« Terug naar alle lesprojecten

Natuurfotografie

De meeste basisschoolleerlingen in de bovenbouw hebben wel een mobieltje waarmee ze ook foto’s maken. En sommigen hebben daarnaast ook nog een fototoestel of kunnen dit van hun ouders lenen.

Het doel van deze les is te oefenen hoe je mooie(re) natuurfoto’s kunt maken. Het gaat daarbij niet om ingewikkelde technische zaken, maar vooral hoe door goed te kijken en op een paar belangrijke zaken te letten je foto’s veel spannender worden.

Als de coronaregels dat toelaten gaan we, na een korte inleiding in het MEC gebouwtje, in groepjes van 2 of 3 leerlingen foto’s maken in het park bij Oud-Poelgeest. In april staat dat vol bloeiende voorjaarsplanten. Na een half uur kiezen de leerlingen hun beste foto’s en sturen die door. Die worden in het MEC gebouwtje op een groot schem  getoond en kunnen door iedereen van commentaar worden voorzien. Als we niet in het MEC gebouwtje kunnen werken vanwege de coronasituatie, zullen we met elke school die zich opgeeft afspraken proberen te maken waar en wat we kunnen fotograferen en waar we in de school de foto’s kunnen bekijken.

De totale duur van de activiteit is ongeveer anderhalf uur. De data waarop de lessen natuurfotografie worden aangeboden vindt u door hier te klikken.

Enkele leerlingen per school kunnen zich ook nog opgeven voor een Masterclass die eind april wordt gehouden.

 

U kunt hier een Powerpoint ophalen die u kunt gebruiken voor de voorbereiding van uw leerlingen. Die Powerpoint geeft wat adviezen om betere (natuur)foto’s te maken, vooral in de vorm van voorbeelden van slechtere en betere foto’s naast elkaar. Het is onze ervaring dat leerlingen die twintig minuten of zo hieraan hebben besteed sneller tot goede resultaten komen dan groepen waar dit niet gebeurde.

U moet zelf wat meer tijd besteden om, voorafgaand aan de vertoning aan de leerlingen, de opmerkingen bij de verschillende voorbeelden door te nemen. Meer dan een half uur kost u dat niet.