« Terug naar alle lesprojecten

Natuurfotografie

De meeste basisschoolleerlingen in de bovenbouw hebben wel een mobieltje waarmee ze ook foto’s maken. En sommigen hebben daarnaast ook nog een fototoestel of kunnen dit van hun ouders lenen.

Het doel van deze les is te oefenen hoe je mooie(re) natuurfoto’s kunt maken. Het gaat daarbij niet om ingewikkelde technische zaken, maar vooral hoe door goed te kijken en op een paar belangrijke zaken te letten je foto’s veel spannender worden.

Na een korte inleiding in het MEC-gebouwtje, gaan de leerlingen in groepjes van 2 of 3 leerlingen foto’s maken in het park bij Oud-Poelgeest. In april staat dat vol bloeiende voorjaarsplanten. Na een half uur kiezen ze hun beste foto’s en sturen die door. Die worden in het MEC-gebouwtje op een groot scherm  getoond en kunnen door iedereen en door een of meer ervaren fotografen van commentaar worden voorzien.

De totale duur van de activiteit is ongeveer anderhalf uur. De data waarop de lessen natuurfotografie worden uitgevoerd vindt u door hier te klikken.

 

 

U kunt hier een Powerpoint ophalen die u kunt gebruiken voor de voorbereiding van uw leerlingen. Die Powerpoint geeft wat adviezen om betere (natuur)foto’s te maken, vooral in de vorm van voorbeelden van slechtere en betere foto’s naast elkaar. Het is onze ervaring dat leerlingen die twintig minuten of zo hieraan hebben besteed sneller tot goede resultaten komen dan groepen waar dit niet gebeurde.

U moet zelf wat meer tijd besteden om, voorafgaand aan de vertoning aan de leerlingen, de opmerkingen bij de verschillende voorbeelden door te nemen. Meer dan een half uur kost u dat niet.