« Terug naar alle lesprojecten

De moestuin

In een moestuin is veel te zien en te ontdekken. Wat groeit er zoal en hoe verschillend gaat dat wel niet? Wat is er allemaal voor nodig, dat het plantje groeit om iets ervan op je bord te krijgen?

Bij deze buitenles staat de ontwikkeling van een plant centraal, a.h.w. de cyclus van zaad tot zaad. Kiemen, groeien, bloeien en alle veranderingen in vorm en kleur van de planten. Afgestemd op de leeftijd gaan de leerlingen in kleine groepjes op ontdekking langs en in de tuinen (‘een aardappel groeit niet aan een boom’). Er zijn enkele opdrachten, en/of in een enkele tuin kunnen de leerlingen zelf aan de slag. Er is ook wel wat te proeven.

Voorafgaand aan het ‘veldwerk’ krijgt de leraar materiaal toegezonden om de groep voor te bereiden. Naast de beleving in de klas van de groei van een bol of andere plant zijn er korte, goede en leuke filmpjes beschikbaar over de groei van planten, over bodemleven, etc.  De praatplaten over moestuinieren op de website Jong Leren Eten bieden een goede handreiking,

De les duurt 75 minuten. De moestuinexcursie wordt aangeboden in juni en juli op deze datums en begintijden.