« Terug naar alle lesprojecten

Kids Repair Class

Voor leerlingen van de bovenbouw wordt het een verrassende ervaring die Repair Café Oegstgeest (RCO) ze graag biedt tijdens de schooltijden. De kinderen kunnen stap-voor-stap enkele basale reparatietechnieken leren, toegepast op hun eigen dierbare bezittingen of op de diverse hulpmiddelen (materiaal) die in de klassen worden gebruikt.

Reparateurs van Repair Café Oegstgeest  laten leerlingen in de bovenbouw (in kleine groepen) ontdekken dat ze ook zelf mankementen kunnen herstellen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei persoonlijke eigendommen, zoals kleding, knuffels, schooltassen, fietsen, speelgoed (mechanisch of elektrisch) of kleine huishoudelijke apparaten. Ook kunnen kleinmeubelen en hulpmiddelen van school gezamenlijk worden gerepareerd en leren de leerlingen daardoor diverse reparatietechnieken.

De leerlingen gaan onder deskundige begeleiding van vrijwilligers praktisch aan het werk met naald en draad (knuffels), de naaimachine (kledingreparaties) en met eenvoudig gereedschap dat voor allerlei speelgoed en schoolmateriaal gebruikt zal worden. Ze glimmen van trots als hun reparatie slaagt en ze leren zo dat ze duurzaam bezig zijn en vooral dat vele spullen niet weggegooid hoeven worden maar kunnen worden gerepareerd.

Het is de bedoeling dat op een ochtend twee groepen van een zelfde school elk ongeveer 75 minuten les krijgen. Vroegtijdig overleg tussen school en Repair Café is noodzakelijk om onder ander afspraken te maken over

  • de ruimte; een aula, hal of diverse geschakelde lokalen waar gewerkt kan worden,
  • stevige tafels om de diverse technieken in een carrousel uit te voeren,
  • assistentie van enkele ouders met (eenvoudige) klusvaardigheden.

De aanmeldingen voor deze activiteit gaan niet via het inschrijfsysteem van MEC Oegstgeest. Via een email aan repaircafeoegstgeest@gmail.com kunt u een aanvraag sturen voor een ochtend Kids Repair Class. U vermeldt daarbij de gewenste periode. Daarna zal door een bestuurslid van het Repair Café contact worden opgenomen met de coördinator van de betreffende school. De datum wordt vervolgens in overleg vastgesteld. Dit zal echter altijd in de 3e week van de maand zijn en wel op een woensdag- of vrijdagochtend in verband met de beschikbaarheid van de vrijwilligers.

Nadere informatie over Repair Café Oegstgeest op: www.repaircafeoegstgeest.nl