De eik van Jan Wolkers

Jan Wolkers, de bekendste schrijver uit Oegstgeest, werd geboren op 27 oktober 1937 en stierf op 19 oktober 2017. Oktober is in Oegstgeest de Wolkersmaand. Op zondag 22 oktober werd op kasteel Oud-Poelgeest de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek van het jaar uitgereikt, op 27 oktober is er een Wolkerswandeling, er zijn Wolkersgerechten bij de horeca, de bibliotheek stelt al zijn boeken tentoon enz. Voor MEC Oegstgeeest, de natuurclub, is vooral de Wolkersboom belangrijk.

Dat is een zomereik die op het buitenterrein bij het IJsclubgebouwtje, aan de sloot tegenover het park van Poelgeest staat. De boom is waarschijnlijk zo”n 150 tot 200 jaar oud. Hij was in slechte conditie, maar na een opknap- en snoeibeurt enkele jaren geleden, kan hij er voorlopig weer tegen. De boom is een van de belangrijkste vijf bomen in de provincie Zuid-Holland.

De eik van Jan Wolkers, gefotografeerd vanaf de ijsbaan op 20 oktober 2022, 17:59:58

Het landgoed Oud-Poelgeest en ook deze boom komen meermaals voor in het werk van Wolkers. Hij schrijft zelfs dat hij onder deze boom begraven wil worden en maakte er meerdere tekening van. Een daarvan maakte hij in 1945 en is nu deel van de collectie van Teylers Museum in Haarlem.

Pentekening op papier, 280 x 380 mm, die Jan Wolkers in 1945 maakte. Teylers Museum Haarlem

Dat het echt deze boom was die Wolkers tekende blijkt uit de recente foto waarop de vorm van de stam en de hoofdtakken duidelijk herkenbaar is.

De Wolkersboom vanaf de zijde van Oud-Poelgeest, gefotografeerd ongeveer vanaf de plek van waar Jan Wolkers hem tekende in 1945. De vertakking vanaf de stam is duidelijk herkenbaar op de pentekening hierboven.
Geplaatst op 24 oktober 2022