DOE MEE MET DE MEC-QUIZ  

Test je kennis van de natuur in en om Oegstgeest

Als het goed is heb je nu de MEC-quiz gedaan. En hoe bracht je het er van af? Viel het mee?
Op deze bladzijde kun je alle foto's tegelijk bekijken en meteen zien wat het goede antwoord is.

De goede antwoorden zijn met   ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^   aangegeven

-
 
(1)  Watervogels

Overal waar water aanwezig is kun je deze echte watervogels vinden. De altijd luidruchtige meerkoet en het stille en bescheiden waterhoen vind je vaak aan de kant van brede sloten en kanalen. Mannetje en vrouwtje zien er hetzelfde uit. Voor de kuifeend moet een grotere plas opzoeken, zoals bij voorbeeld de Klinkenbergerplas aan de noordkant van Oegstgeest. Alleen het mannetje heeft die opvallende witte vlek aan de zijkant, het vrouwtje lijkt meer op een gewone eend. Kun jij deze drie vogels uit elkaar houden?
 
Vraag 1:  Op welke foto zie je een waterhoen?
  
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

-
 
(2)  Insecten op en in het water

Er bestaan waterinsecten in alle soorten en maten. Sommige zie je niet zo gauw, bij voorbeeld omdat ze zo dun zijn dat ze op een takje lijken zoals de staafwants. Anderen vallen - ondanks dat ze erg klein zijn - op omdat ze op het wateroppervlak leven en daar driftig rondjes draaien alsof ze iets willen opschrijven. Ze heten dan ook schrijvertjes. De rugzwemmer beweegt zich juist aan de onderkant van het wateroppervlak en doet zo zijn naam eer aan, vindt je ook niet?.
Maar voor de meeste waterinsecten moet je echt het water induiken om ze te zien. Of ze met een schepnet uit het water vissen.
 
Vraag 2:  Op welke foto zie je een staafwants?
 
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
 

 
-
 
(3)  Duiven

'Koe-koe-roe, koe koe" roept de grote houtduif vanuit het park, de kleinere tortelduif houdt het vanaf de daken op een simpeler 'Roe-koe-koe', De scharrelaar van een stadsduif komt niet verder dan een zacht gekoer. De stadsduif heet eigenlijk 'rotsdduif' maar hij heeft in onze streken zijn rotsen ingeruild voor de muren van de huizen.
Tortelduiven zitten graag met z'n tweetjes gezellig te doen, kijk dat helpt weer een beetje om ze uit elkaar te houden. Let goed op donkere twee streep op de hals, daarmee zijn ze goed van de andere duivensoorten te onderscheiden.
 
Vraag 3:  Op welke foto zie je een houtduif?
  
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
-
 

(4)  Landgoederen en kastelen

Oegstgeest heeft binnen zijn grenzen drie mooie landgoederen: Oud-Poelgeest aan de noordkant en Endegeest en Rhijngeest beide aan de zuidkant. Rhijngeest hoorde ooit bij Endegeest, vandaar dat er maar één kasteel (Endegeest dus) te vinden is. Het andere deel, Rhijngeest, staat wel een groot en opvallend gebouw, met de naam 'Jelgersma' erop. In dat gebouw zit nu het gemeentehuis van Oegstgeest. 'Waarom een vraag over kastelen', zul je je afvragen. Wel het gaat niet om die kastelen maar om het groen er om heen, om de landgoederen dus. De vroegere bewoners planten in hun tuin allerlei mooie en bijzondere planten aan die ze van elders hadden gehaald, zoals de boshyacint en de bosanemoon. En ieder voorjaar bloeien die planten hier nog steeds dat het een lieve lust is! Vooral rond kasteel Oud-Poelgeest is dat mooi te zien.
 
Vraag 4:  Op welke foto zie kasteel Endegeest?
  
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
-
 
(5)  Griezelbeestjes

Ze zij erg klein maar misschien wel daardoor vinden we ze meestal een beetje griezelig. Alleen al de naam 'oorworm' doet je griezelen. Zou die 's nachts stiekem in je oor kunnen kruipen? Het zal wel eens gebeurd zijn maar dan bij vergissing.
Wanneer je deze kleine insecten eens goed met een loupe bekijkt zie je pas hoe mooi ze gebouwd zijn al blijven al die pootjes en uitsteeksels natuurlijk wel een beetje akelig.
Eén griezelbeestje ken je zeker kent en dat is de pissebed. Hoewel op het plaatje niet de gewone pissebed staat afgebeeld maar de rolpissebed. Dat beestje rolt zich bij gevaar op tot een mooi kogeltje. Heb je dat wel eens gezien? En dan zie je nog een beestje met heel veel pootjes. Het heet daarom (wel wat overdreven) duizendpoot. Hoeveel paar pootjes tel jij? Om het niet te gek te maken is geen miljoepoot afgebeeld. Maar die bestaat heus! Goed, nu aan jou het antwoord op de volgende vraag:
 
Vraag 5:  Op welke foto zie een rolpissebed?
 
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
 

-
 
(6)  Oude waterlopen

Oei, dit wordt moeilijk. Stel je bent een meeuw en je kunt hoog vliegen (en meeuwen kunnen hóóg vliegen hoor!). Je kijkt al cirkelend ver boven Oegstgeest naar beneden. Wat zie dan? Als meeuw zoek je natuurlijk eerst het water op. Wel, de Klinkenberger plas ligt als een grote zwarte vlek boven in het beeld. Helemaal en rechts ziet de meeuw nog net een stukje van de Kagerplassen. De spoorlijn is met 'sp' aangegeven en de autoweg met A44. maar daar heb je als meeuw natuurlijk weinig aan. Aan de andere kant, linksonder, komt een nog een breed water in beeld. Het ligt in een bocht en moet dus wel een rivier zijn, de Oude Rijn. De oplettende meeuw ziet meer water en wel als twee dunne rechte strepen onder zich. Dat zijn twee de door mensen gegraven kanalen.
De Haarlemmertrekvaart werd lang geleden aangelegd omdat Leiden en de stad Haarlem in het noorden een goede waterverbinding nodig hadden (de naam 'trekvaart' komt van de paarden die vanaf de oever de boten voorttrokken).
Het Oegstgeester kanaal werd gegraven om het overtollige regenwater van de Kaag en het achterland naar de zee bij Katwijk af te voeren. Deze drie waterlopen, de Oude Rijn, de Trekvaart en het Oegstgeester kanaal zijn op de luchtfoto met pijltjes aangegeven.

 
Vraag 6:  Welk van de drie met gele pijltjes aangegeven waterlopen is de Haarlemmertrekvaart?
-
-
-
 
 het juist antwoord is: c
 
-
 
(7)  Kevers

Kevers zijn insecten met een hard schildje om hun achterlijf waar de vleugeltjes mooi oner opgevouwen liggen. Eén kevertje kennen alle kinderen wel en dat is het aardige Onzelieveheersbeetje. Zijn naam geeft al aan dat het een lief kevertje is hoewel de plantenluizen die hij eet hem natuurlijk niet zo aardig vinden. Veel mensen noemen een kever ook wel een torretje. Doe jij dat ook?
Kevers zijn soms aan hun vorm goed te herkennen zoals bij voorbeeld de snuitkevers. Waar ze die snuit insteken? Nou dat kan in een holletje zijn om eitjes te leggen of in een graankorreltje om er voedsel uit te halen.
Een fraaie zwartblauwe kever die je vast op vakantie wel eens bent tegegekomen in bos of hei is de mestkever. Deze kever draait mooie bolletjes van van mest van wilde zwijnen of herten om daarna daarin zijn eitjes af te zetten.
Niet alle kevers leven op het land. Er zijn ook kevers die in het water leven zoals de geelgerande watertor. Zijn naam verraad al hoe jij er uit ziet. Het is een echte stevige rover die zelfs kleine visjes aan kan.
 
Vraag 7:  Op welke foto zie je de mestkever?
 
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
  

-
 
(8)  Bessen aan de boom

Bessen, je ziet ze in de zomer in de winkel. Denk maar aan de de braam en de kers. Of ze zitten in de jampot. Maar ook buiten in de natuur kom je veel bomen en heesters met bessen tegen. Bessen zijn vruchten maar dan wel sappig of vlezig. De wand van een bes kan heel dun (druif) of juist dik (meloen) zijn. Binnen in de bes zitten een of meer zaadjes. Kersen hebben er maar ééntje en die is best hard als je er op bijt. De tomaat heeft veel zachte zaadjes en die slik je zo door.
We zullen je twee heesters en één boom met bessen aan je voorstellen. Eens kijken of jij ze kent.
Eerst die boom dan maar, de vogelkers. Hij lokt in de herfst de vogels met zijn vele oranje of rode bessen aan zijn takken. Van de heesters herken jij er vast eentje gemakkelijk en dat is de sneeuwbes. Kinderen willen immers nog al eens de bessen met een blaaspijpje wegschieten. Ook zie je een foto van de vlierbes. Die heester kan je overal buiten tegenkomen. De besjes van de vlier zijn veel kleiner, je kunt er niet mee schieten.
 
Vraag 8:  Op welke foto zie je een takje van de lijsterbes?
  
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

-
 
(8)  Brutale vogels

Je kent ze vast wel. Je zit aan een tafeltje buiten met een frietje voor je en er loert een zwarte vogel naar je bordje. Het zijn de brutale kauwtjes die graag een frietje mee willen eten (mensen zeggen nog eens dat het kraaien zijn maar die zijn veel groter en hebben een steviger snavel). Je herkent ze gemakkelijk aan grijze pretoogjes! Kauwtjes zijn gezelligheidsdieren die je meeatal in een groeje bij elkaar aantreft. Ze doen geen andere vogels kwaad doen.
Dan kan helaas niet gezegd worden van de ekster en de vlaamse gaai. Dtat zijn echte rovers die nog al een een nestje van kleinere vogelsoorten willen leeghalen. De ekster herkan je aan zijn witzwarte verenkleed en zijn lange staart, de vlaamse gaai aan zijn blauwe veren opzij waar hij vast erg trots op is.
 
Vraag 7:  Op welke foto zie een vlaamse gaai?
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
  

-
 
(8)  Mooie vlinders

Waarmee kun je een natuurquiz beter besluiten dan met een vraag over de mooiste dieren die wij kennen, de vlinders! Jammer dat ze eigenlijk alleen maar in de zomer goed te bewonderen zijn. Iedereen kent natuurlijk wel het koolwitje want zie je het meest.
Graag laten we je drie andere vlinders zien die je in tuin en park kunt tegenkomen. Hopelijk herken je ze, anders hier een paar tips. De kleine vos komt nog het meest voor. De vlinder heeft een oranje vleugels met veel zwarte en witte vlekken aan de randen. Een heel mooi beestje.. Dan is er een foto van de gehakkelde Aurelia (wat een mooie naam hé). Dat 'gehakkelde' in de naam komt omdat het lijkt of er stukjes uit zijn vleugel gehapt zijn. Maar de mooiste van het drietal is natuurlijk de Atlanta, een grote vlinder met veel diep zwart in de vleugel en met heel mooi oranje banden en wat witte vlekken bij de vleugelpunten. Zou je ze nu ook in het veld herkennen?
 
Vraag 7:  Op welke foto zie de Atalanta?
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
  

-
 

Wil je de quiz nog een keer doen. klik <hier>

 
-