Smaak van groenten en fruit

Hoe smaakt een biologische appel? Is dit anders dan een gewone? Hoe groeien aardappelen en zijn tomaten uit de eigen tuin lekkerder dan uit de supermarkt? Waarom moet je groente en fruit eten, en waarom is dit gezonder dan koeken met suiker?

Groente en fruit komen soms uit verre landen, maar vaak ook uit ons eigen land. Soms van de ‘koude’ grond, een andere keer uit de kas. Vaak kun je ook planten en vruchten uit de natuur eten.

Samen gaan we tijdens de les naar verschillende soorten groente en fruit kijken, naar bekende en onbekende producten. Ook praten we samen over groentes en fruit die in de verschillende seizoenen groeien: sla en aardbeien in de zomer, appels in de herfst, en boerenkool in de winter. Tijdens de les komt het belang van groente en fruit aan bod en wordt er veel geproefd. Daarmee besteden we aandacht aan de smaak van de leerlingen: kan iets dat er vreemd uitziet ook lekker zijn?

In 2016 is de ‘Schijf van Vijf’ veranderd. Wat betekent dit voor ons ontbijt en ons warm eten? Is het verstandig sommige producten niet meer te eten en andere juist wel? En waarom? Laten we ons daar ook in gaan verdiepen als we het over de smaak van groenten en fruit hebben.

 

We maken gebruik van de het lesmateriaal dat in de Leskist Smaaklessen zit, zoals het lesprogramma dat ook voor NME-centra is ontwikkeld. Zie www.smaaklessen.nl De docent op school kan ook met de proefjes van dit schoolprogramma aan de slag. Als je dit doet komen de kinderen ‘gezond wijs’ bij onze les aan.

 

Deze les ‘Smaak van groenten en fruit’ is goed te combineren met de les ‘De Moestuin’; het is mogelijk om voor deze beide lessen in te schrijven.

Voor wie:   groep 5-6; de les is niet geschikt voor kinderen van lagere groepen

Waar:        gebouw MEC-IJsclub, Oegstgeesterweg 43, Oegstgeest

Tijdsduur: circa 75 minuten

Wanneer:   van 22 januari tot en met vrijdag 2 februari 2018