Minder energie

Minder energie gebruiken: Kan dat? En hoe dan?

We gebruiken veel (fossiele) energie in onze Nederlandse scholen en huizen; veel meer dan in ontwikkelingslanden, maar gelukkig minder dan er door de Amerikanen wordt gebruikt. Dat is geen goede zaak want fossiele energie raakt op en geeft ook vervuiling. In de les over energie gaan we met de leerlingen bespreken wat energie is en waarvoor zij energie gebruiken; daarna gaan we samen na of dit veel of weinig is. En ook kijken we welke energiebronnen er zijn, en of wij in Oegstgeest ook duurzame energie kunnen gebruiken, zoals zonne- of windenergie.
In de les gaan we ook na of en hoe we energie kunnen besparen; met elkaar gaan we enkele acties bedenken en die ook uitvoeren. Bijvoorbeeld: op de fiets naar school, de warme truiendag op 5 februari 2016 en gaan we kijken hoe een zonnecel werkt. Het MEC gaat samen met de klassen die zich voor onze lessen opgeven Warme Truiendag vieren; tijdens de MEC-lessen daarna kunnen we samen over de schoolactiviteiten en de resultaten praten. Over deze MEC-actie krijgen de scholen in december 2015 informatie.
Leerkrachten van groep 6-8 kunnen overigens ook zelfstandig met thema energie aan de slag. Op de websites www.warmetruiendag.nl
en www.energiekescholen.nl zijn lessen te downloaden.

Voor wie     : groepen 7-8
Waar            : les in de school
Tijdsduur   : circa 60 minuten
Wanneer     :niet opgenomen in programma 2017-2018