Geen afval, wel grondstof

 Afval bestaat niet meer! Of toch nog wel? We gaan kijken of en hoe we van afval weer nieuwe grondstoffen voor producten kunnen maken. En ook gaan we samen bespreken waarom we iets afval noemen: is het echt waardeloos geworden, of kunnen we er nog wat mee?

 

Afval ontstaat overal: in huis, in school en in fabrieken. Een klein deel van het afval kan nergens voor worden gebruikt. Wat kunnen we daar dan mee? Van het meeste afval kunnen we nieuwe dingen maken. Maar dan moet het afval wel zó worden verzameld dat het opnieuw gebruikt kan worden. Dit noemen we gescheiden inzamelen en hergebruik van afval. Het is ook belangrijk dat afval niet op straat en in het bos wordt gegooid: geen zwerfafval dus!

Ook kunnen we spullen repareren, zodat het geen afval wordt. Denk eens aan een wat oudere, maar toch nog goede fiets. De fietsenmaker kan hem zo weer maken. En dan fietsen maar. Dit geldt ook voor speelgoed en kleding. In Oegstgeest hebben we het Repair Café, waar vrijwilligers kapotte spullen maken en waar jij ook kunt leren hoe je dit doet. Ook is er de Kringloopwinkel SOEK waar tweedehands spullen worden verkocht. Ook dan verminder je de hoeveelheid afval, en gebruik je bestaande producten weer opnieuw.

 

In de les gaan we afval verzamelen en dit bekijken om te zien of het opnieuw te gebruiken is.

In de les gaan we in kleine groepen werken met verschillende soorten afval en gaan we ook samen na of we dingen kunnen bedenken waardoor minder wordt. En wat je

met het overblijvende afval kunt doen. Ter ondersteuning is o.a. een lespakket zwerfafval beschikbaar.

Voor wie: groepen 7-8

Waar:      les in de scholen (ca. 75 minuten) Tijdsduur:   ca. 75  minuten

Wanneer: van 5 tot en met vrijdag 16 februari 2018