Hysop

Heestertje

Hysop staat bij het linkse opstapje meteen links en ook helemaal rechts achteraan, de eerste hogere struik na alle lage planten vlak bij de zebra. Het lijkt een beetje op lavendel en wordt in Frankrijk ook wel de “lavendel van het Noorden” genoemd. De mooie hemelsblauwe bloemen staan in vrij lange pluimen boven de plant. Er bestaat ook een roze en witte variant, maar die waren dit jaar niet te koop. Bijen zijn er dol op en de honing is extra lekker.

Hysop (Hyssopus officinalis) is een lipbloemig heestertje van maximaal 60 cm hoog met lancetvormige bladeren, die etherische olie bevatten. In de bladeren zit meer vitamine C per 100 g dan in citroen. De plant komt oorspronkelijk uit PerziÎ. De Perzen gebruikten de extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. Hysop wordt momenteel in Europa, in het zuiden van Frankrijk voornamelijk geteeld voor de etherische oliÎn, maar werd vroeger zowel medicinaal als voor de smaak gekweekt.

Historie

Hysop heeft een rijke historie , waarvan hier een paar voorbeelden. Het was een ritueel kruid, het wordt op zeven plaatsen vermeld in de Bijbel, de bekendste is Psalm 51:7 ” zuiver mij met Hysop en ik zal schoon zijn: was mij, en ik zal witter zijn dan sneeuw”. En minder Bijbels: het is één van de kruiden in Chartreuse.
Minder vreugdevol: hysop werd in de Middeleeuwen al dan niet in combinatie met Helleborus, Juniperus en varens gebruikt om abortus op te wekken, soms heel gevaarlijk, en niet bijster effectief. Medisch in combinatie met lekker: kip gekookt in hysop en wijn wordt aangeraden als remedie voor depressie. Misschien helpt lekker eten sowieso wel.

In de salade

Vandaag de dag wordt hysop als kruid gebruikt in salades, de jonge fijngehakte blaadjes en bloempjes smaken ietwat bitter, muntachtig. Verder kan het in soepen, hutspot, tomaten en marinades en geeft deze gerechten een aparte smaak. Ook bij lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en bij vette vis kan men hysop gebruiken. Je kunt het mee koken. Ook in de winter kan het nog geoogst worden als is het dan minder smaakvol dan in lente en zomer.
Wilt u hysop in uw tuin? Plant het dan bij uw druivenstokken in de buurt, de oogst ervan zal omhoog gaan. Als u geen druif heeft maar wel kool kweekt, de koolwitjes houden er niet van. Radijsjes ook niet, die moeten uit de buurt van het hysop staan. Hysop kan ook een leuk laag hegje vormen in plaats van de eeuwige buxus.

Recept?

Tot slot nog dit leuke internet recept: de eenvoudige salade van koningin Catharina de Medici, met een verfrissende werking. Dit geneeskrachtige gerecht is (als u het wilt geloven) een verjongingsmiddel en medicijn tegen depressies en neerslachtigheid. De ingrediÎnten worden heel fijn gehakt, zowel de bladeren als de bloesem. Men gebruikt alleen de bovenste 2 centimeter van de plant. Dan giet men er een beetje lichte wijn of perzik- of perensap overheen en eet deze salade in kleine porties, zonder er iets bij te drinken. Zijn volledige uitwerking heeft het gerecht echter alleen dan, als men het als tussendoortje, laat in de ochtend, ten minste 39 dagen lang regelmatig eet. Vraagt u zich dan, net als wij, ook meteen af waarom 38 dagen niet goed is, of wat er gebeurt als je het blijft drinken?